ANNONS
Många byggchefer känner inte till nya arbetsmiljöregler

Många byggchefer känner inte till nya arbetsmiljöregler

annons
ANNONS

En ny undersökning bland Sveriges byggchefer visar att hälften av de tillfrågade byggcheferna inte känner till de nya reglerna kring organisatorisk och social arbetsmiljö.

Reglerna trädde i kraft den 31 mars i år och reglerar ansvar och arbete mot för hög arbetsbelastning, slitsamma arbetstider och kränkande särbehandling. Hälften av byggcheferna känner inte till de nya reglerna och det är endast 13 procent som har gått någon form av utbildning kring de nya reglerna, visar undersökningen. Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna, menar att statistiken pekar på en alltmer ohälsosam arbetssituation bland byggchefer.

– Det här är ett tecken på att situationen för byggchefer blir allt mer ohållbar. Det måste finnas tid och utrymme att förebygga och hantera arbetsmiljörelaterade frågor. Att inte fler av våra medlemmar har fått gå utbildning i detta är givetvis oerhört allvarligt. Om människor ska bära ansvaret måste de få rätt förutsättningar. Det är inte nödvändigtvis en fråga om huruvida cheferna har kompetensen eller inte, utan snarare en fråga om prioriteringar och en alltför tuff belastning. Vi måste ha hållbara ledare för att utveckla en hållbar bransch.

Enligt Byggcheferna uppger samtidigt sex av tio i undersökningen att de känner sig trygga med sina kunskaper för att förebygga och hantera ohälsosam arbetsbelastning. Omkring sju av tio rapporterar att de känner till vilka mål som är satta i sina företag när det gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet i den dagliga verksamheten.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.