Machokulturen fortsatt problem inom samhällsbyggnad

Machokulturen fortsatt problem inom samhällsbyggnad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Trots ökad medvetenhet och insatser för en mer jämställd samhällsbyggnadsbransch, upplever kvinnor fortfarande att arbetsklimatet är sämre än vad männen gör. Machokultur är också ett fortsatt problem, visar en ny rapport från Byggcheferna.

Rapporten baseras på en Novus-undersökning bland 1 770 chefer inom samhällsbyggnad, vilken tyder på allvarliga brister i arbetsklimatet inom samhällsbyggnad. Både kvinnor och män vittnar om sexuella trakasserier, härskartekniker och en hård byggjargong.

Nästan dubbelt så många kvinnor som män anser att utfrysning förekommer. Nära var femte kvinnlig chef i branschen anser att det förekommit sexuella trakasserier på deras arbetsplats de senaste 12 månaderna. En större andel kvinnor än män uppger också att härskartekniker och mobbning förekommer. Bland cheferna har dubbelt så många kvinnor som män utsatts för härskartekniker. Det gäller även chefer yngre än 39 år av båda könen.

– Att kvinnor och män svarar så olika visar att vi behöver fortsätta arbeta bort machokultur på våra arbetsplatser. Den är det främsta hindret för en bättre könsbalans och mångfald. Här ligger nyckeln till flera av branschens affärsstrategiska utmaningar: färre dödsolyckor, kompetensförsörjning, högre produktivitet och färre mutbrott, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna.

– Jag ser en risk att vi i en lågkonjunktur tappar stora delar av de framsteg som företagen kämpat stenhårt med att uppnå under många år, till förmån för de akuta frågor som krisen kräver. Det får inte ske! En schysst företagskultur är en konkurrensfördel som gör det möjligt att behålla topptalanger och tjäna mer pengar.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.