ANNONS
Lund satsar på jämställda skolgårdar

Lund satsar på jämställda skolgårdar

annons
ANNONS

Elever på Östratornskolan och Fäladsgården i Lund kommer att få prova på cirkuspallar, ping-out och ett ”oseriöst utegym” som en del av forskningsprojektet Equalizer. Tanken med projektet är att locka till mer fysisk aktivitet och rörelseglädje där alla känner sig välkomna att vara med.

Equalizer är ett Vinnovafinansierat forskningsprojekt inom utlysningen normkritisk innovation. Målet med projektet är att störa platsbundna normer för att skapa jämställda och inkluderande miljöer och ytor som stödjer fysisk aktivitet. Arkitektkontoret FOJAB, Lunds respektive Malmö universitet och Lunds kommun har undersökt hur man kan vända trenden med minskad fysisk aktivitet bland barn. Forskning visar att andelen ungdomar som är fysiskt aktiva minskar. Allra minst rör sig tjejer på gymnasiet men skillnader mellan könen kan ses ännu längre ner i åldrarna.

LÄS MER: Botkyrkas tjejer vill skapa ett Fittja för alla

Utmana normer

Tillsammans med elever och lärare från Östratornskolan och Fäladsgården i Lund har projektet under året arbetat fram nya typer av aktiviteter som utmanar normer om hur skolgårdar ska användas och av vem. Eleverna har fått identifiera hinder, hitta kreativa lösningar i form av aktiviteter och diskutera ämnen som normer, gemenskap och utanförskap genom olika workshops. Några av aktiviteterna testas nu i full skala med prototyper på skolgårdarna. Prototyperna kommer senare i höst att flyttas till Brunnshög och ingå i en aktivitetsplats öppen för alla lundabor.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.