LK Systems levererar markvärme till Lunds kommun

LK Systems levererar markvärme till Lunds kommun

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Lunds kommun har investerat i markvärme för uppvärmning i offentlig miljö som torg och spårvagnshållplatser.

De nio hållplatserna och två torgen som täcks in i projektet kommer att värmas upp genom fossilfri rest- och returvärme, bland annat från forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Den nya spårvagnen tas i drift i augusti 2020 men Lundaborna kommer att kunna ta del av några uppvärmda hållplatser och torg redan i slutet av året.

– Kraftringen och Lunds kommun har tecknat avtal om att lägga ut markvärme i samband med att spårvägen byggs ut och vi valde att göra det tillsammans med LK som har ett komplett system för markvärme samt ett stort kunnande genom mångårig erfarenhet. Detta projekt kommer att underlätta för kollektivtrafiken och lundaborna och är ett viktigt bidrag till ett hållbarare Lund, säger Peter Ottosson, projektledare på Kraftringen.

Förutom att markvärmen håller snö och is borta från torg och spårvagnshållplatser skapar det enligt LK Systems också en ökad komfort och säkerhet med minskade risker för halka och benbrott samt ett minskat behov av snöröjning och renhållning. Spårvagnarna hålls även rena då passagerare inte drar in snö och grus vilket leder till mindre slitage och underhåll.

– Det ska vara enkelt att göra smarta och hållbara val i vardagen. Stadsutvecklingen i Lund är ett lysande exempel på att skapa bättre förutsättningar genom att minska risken för halkolyckor, öka tillgängligheten och nyttja resurserna på smartaste vis, säger Henrik Abraham, kommunikatör på LK.

Visionsbild för Lunds spårväg: Metro arkitekter och Lunds kommun

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.