De vann tävlingen för nya Science Center

De vann tävlingen för nya Science Center

annons

Det vinnande förslaget för Lunds nya Science Center har avslöjats i samband med ett evenemang i Almedalen. Byggnaden är i glas och trä och ska rymma såväl naturvetenskapliga lekar som etikföreläsningar. Det vinnande arkitektkontoret är COBE i samarbete med WSP.

Det nya Science Centret i Science Village ska rymma 3500 kvm utställningsmiljöer, och utöver det restaurang, butik och auditorium. Det nya centret kommer att vara ett pedagogiskt fönster in mot ESS och MAX IV och kommer att förklara teknologierna och forskningen i de båda anläggningarna. Men centret kommer att erbjuda flera andra utställningar. Målet är att visa upp forskning och innovationer från hela världen, med särskilt fokus på Lund och Skåne. Science Centret kommer även att presentera omfattande programverksamhet med anknytning till utställningarna.

Byggnaden får, enligt det vinnande förslaget, en stor rund innergård där det bland annat kan ges föreläsningar. Taket täcks av solceller för att klara centrets elbehov och vintertid kommer byggnaden att värmas med överskottsvärme från MAX IV och ESS.

Fokus på rumsliga flöden

“Med ett elegant helhetsgrepp och mjuka former tar Meeting Science tävlingstomten i besittning. Den symmetriska byggnaden som präglas av en enkel och karaktärsfull arkitektur står som på en bricka på ett sammanhållet landskapsgolv. De vackert gestaltade utemiljöerna hämtar inspiration från den klassiska klostergården och har släktskap med en lundensisk gårdstypologi. Förslagets invändiga ytor låter utställningarna spela huvudrollen och är utformade med fokus på generell användning och rumsliga flöden,” lyder en del av juryns motivering.

– Vi är otroligt stolta och glada att vi fått möjlighet att bidra i detta fantastiska projekt. Jag ser fram emot att fortsätta detta fina samarbete i höst, säger Emelie Arnoldsson, Creative Director på WSP.

– Ambitionerna för museets utformning har varit oerhört höga och vi tycker att vi har lyckats skapa en unik och inbjudande byggnad. Med den öppna innergården och det konkava taket får den en dramatisk, elegant profil som skiljer ut sig och skapar innovativa, annorlunda möjligheter att använda ett museum. Samtidigt har vi tänkt på klimat-, miljö- och hållbarhetsaspekterna redan från starten i processen, säger Dan Stubbergaard, arkitekt och grundare vid COBE.

Genom att bland annat använda trä som primärt byggnadsmaterial, utnyttja solceller och överskottsvärme och anlägga en innergård med stor biologisk mångfald och regnvattenreservoar nås målet att göra byggnaden koldioxidneutral, om planen fullföljs, menar WSP.

Illustration: Meeting Science / Science Village Scandinavia AB

annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.