ANNONS
Kynningsrud levererar stommar till fyra nya skolor

Kynningsrud levererar stommar till fyra nya skolor

annons
ANNONS

Upp till fyra nya skolor i västra Göteborg får betongstommar från Kynningsrud Prefab i Uddevalla.

De upp till fyra skolorna som ska byggas under de närmaste åren är en upphandling som Byggdialog har vunnit av Göteborgs stad. I upphandlingen är Kynningsrud Prefab strategisk partner med ansvar för projektering, tillverkning och montage av stommarna. Först ut blir Skytteskolan på Marknadsgatan med byggstart under 2019. Stommarna ska tillverkas i Kynningsrud Prefabs fabrik i Uddevalla. Närheten till Göteborg är ur hållbarhetssynpunkt en stor fördel eftersom det minskar miljöbelastningen vid transporter av de tunga byggelementen.

Fler miljöfördelar

Kynningsrud Prefab använder sedan mer än tio år helkrossat berg. Av miljöskäl har företaget valt bort naturgrus eftersom det spelar en viktig roll när ekosystemet renar vatten. Vid all betongtillverkning på anläggningen i Uddevalla återvinns slamvattnet. Kynningsrud använder också alternativa bindemedel i cementtillverkningen för att minska utsläppen av koldioxid.

– Utöver detta bidrar betongbyggnaderna i sig själva till lägre kostnader för uppvärmning, förklarar Carl-Johan Appelberg, marknadschef på Kynningsrud Prefab. Eftersom betongen har förmåga att lagra värme kapas de dyra energitopparna under vintrarnas kallaste dagar. Det omvända gäller på sommartid. Då minskar betongkonstruktionen behoven kylning.

Skytteskolan. Illustration: Fredblad Arkitekter AB

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.