Kraftig ökning av nätanslutna solcellsanläggningar

Kraftig ökning av nätanslutna solcellsanläggningar

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar har ökat med drygt 52 procent mellan 2016 och 2017. Nästan hälften av den installerade effekten i Sverige finns att hitta i Västra Götalands län, Stockholms län och Skåne län. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

I Sverige installerades det cirka 5 300 nätanslutna solcellsanläggningar under 2017. Totala antalet anläggningar uppgår till 15 300 vilket är en ökning med drygt 52 procent jämfört med 2016. Den totala installerad effekten uppgår till 231 MW vilket är 65 procent högre än förra årets 140 MW.

Enligt statistiken är de installerade solcellsanläggningar är inte jämnt fördelade över landet. 40 procent av installerad effekt finns i Västra Götalands län, Stockholms län eller Skåne län. I Västerbottens län och Värmlands län har antalet anläggningar fördubblats. Andelen av den totala installerade effekten från anläggningar över 1 000 kW överstiger tio procent i både Hallands län och Södermanlands län.

De små anläggningarna, med en installerad effekt upp till 20 kW, står för 46 procent av den installerade effekten och 85 procent av antal anläggningar.

– Vi ser att anläggningar med en installerad effekt över 20 kW växer snabbare både i antal och installerad effekt än de små anläggningarna. Även de största anläggningarna blir fler. Antalet anläggningar som har en installerad effekt som överstiger 1 000 kW har dubblats, från tre till sex, under 2017, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten.

Källa: Energimyndigheten
Bild: Energimyndigheten

Sponsrat innehåll från Blåkläder
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.