Klar med unika landskapsbron nästan ett år snabbare än beräknat

Foto: Elmrin/Thanner

Klar med unika landskapsbron nästan ett år snabbare än beräknat

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

På uppdrag av Trafikverket har Svevia byggt en landskapsbro i Partille. Beräknad byggtid var två år, men Svevia blev klar 10 månader tidigare. Bron som är 43 meter lång skapar ökad trafiksäkerhet genom att vilda djur tryggt kan passera under väg 535 mellan Partille och Landvetter.

I höjd med Åstebotjärn, under den starkt trafikerade väg 535 finns numera en 4,5 meter hög och 30 meter bred faunapassage särskilt anpassad för vilda djur. Passagen är placerad under en nybyggd landskapsbro och hela konstruktionen är noggrant anpassad för att smälta in i landskapet.

Trafiken ovan djuren

− I vanliga fall bygger man en faunapassage för att djuren på ett säkert sätt ska kunna passera över vägen. Här har vi byggt en landskapsbro där vi i stället för att låta djuren korsa vägen leder biltrafiken över bron. Älgar, rådjur och småvilt kan i lugn och ro passera under landskapsbron. Vi har på detta sätt skapat en lösning som faktiskt är helt unik i Sverige, berättar Erik Brunström, Svevia.

Hela projektet var beräknat att vara klart 30 september 2025. Bron var klar och slutbesiktad den 5 november i år.

– Vi startade i maj, sprängde cirka 2 500 kubikmeter berg, schaktade, grävde, grundlade och i juli stod landskapsbron klar. Vi lyckades klara milstolpen att gjuta bron innan semestern så den kunde torka och härda under byggsemestern. Enligt anbudets tidplan skulle vi gjuta efter semestern, säger Erik Brunström.

Bron är en 43 meter lång plattramsbro med stora öppningar och med 30 meters spann, vilandes på två mittpelare.

– Det är visserligen en relativt enkel brokonstruktion, men jag har nog aldrig varit med om en så snabb process. Det var intensivt men lyckat, säger Erik Brunström.

Faunastängsel och viltuthopp

Förutom själva bron så har uppdraget även omfattat nyproduktion av två viltuthopp samt montering av ett faunastängsel på en sträcka om närmare 7 000 meter. Tillsammans med Trafikverkets faunaexpert har Svevia även varsamt arrangerat ett naturligt landskap för djur och natur.

− Trafiksäkerhet står naturligtvis i fokus i projektet, men minst lika viktigt har varit att ta hänsyn till områdets biologiska mångfald. Under landskapsbron har vi byggt hotell för ormar och grodor, placerade där solen lyser som mest. Vi har skapat svalbon, fladdermusbon och naturliga miljöer med stock och sten, utan att det får se ut som en park. Allt måste fortfarande vara med skogskänsla och smälta in med den naturliga växtligheten. För de stora djuren är passagen beräknad med särskilda siktkurvor så älgarna verkligen ska våga passera under landskapsbron, vi har lärt oss en hel del om älgpsykologi, berätta Ebba Hagberg, Svevia.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.