Svevia lägger 1 200 ton klimatsmart asfalt med lignin

Foto: Patrick Trägårdh

Svevia lägger 1 200 ton klimatsmart asfalt med lignin

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sträckan som är 1,7 kilometer lång är den längsta sträckan hittills i Sverige som asfalteras med en klimatanpassad asfalt med inblandning av skogsprodukten lignin.

Det som är unikt för produkten är att en del av asfalten består av lignin som är en produkt från skogsindustrin. Lignin är en polymer som ingår i växters cellväggar och som ger virket dess styvhet och mekaniska styrka. Egenskaperna gör att lignin kan ersätta en del av det oljebaserade bindemedel som finns i asfalt, bitumen.

Valet av asfalt gör att CO2-utsläppet minskas med 74% jämfört med konventionell asfalttillverkning.

Annons

– Men det är inte bara inblandningen av lignin som ger asfalten dess låga CO2-avtryck. Asfaltmassan tillverkas i Svevias asfaltverk på Arlanda som helt drivs av bio-olja och med grön el. Dessutom består asfaltmassan av en hög andel återvunnen asfalt, så kallad returasfalt, säger Mattias Andersson, produktspecialist på asfalt, Svevia.

Håbo kommun är först i Sverige med att satsa på den klimatsmarta asfalten på en längre sträcka än någon tidigare gjort. Svevias uppdrag är att belägga en 1,7 kilometer lång sträcka från Fältvägen på Kalmarleden till och med skogsbrynet vid Ängsbackens förskola i Bålsta. Totalt kommer Svevia att producera närmare 1 200 ton asfaltmassa med lignin för uppdraget i Håbo.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.