Ishotellet i Jukkasjärvi blir Svanenmärkt

Ishotellet i Jukkasjärvi blir Svanenmärkt

ICEHOTEL i Jukkasjärvi, 200 km norr om polcirkeln har nu klarat Svanens krav och med det blivit Svanens första certifierade hotell av snö och is.

I märkningen ingår miljöpåverkan från alla hotellets gäster, både de som sover i isrum och i de varma hotellrummen, restauranger och konferensdelar. Däremot är inte själva isbyggnaderna med i licensen då Svanen helt enkelt inte har krav som är anpassade för dessa byggnader. För att bli Svanenmärkt krävs att hotellet har ett helhetsgrepp om sin miljöpåverkan, något som genomsyrar hela ICEHOTEL verksamhet. De har klarat tuffa krav på sopsortering, vattenförbrukning, kemikalieanvändning, ekologiska och miljömärkta inköp samt krav på energiförbrukning.

Det har varit en komplex och intensiv process då vissa ytor av hotellanläggningen bara finns under vinterhalvåret och Svanens bedömning delvis grundas på förbrukning i relation till kvadratmeterytor.

– Vi tycker det är jättekul att ICEHOTEL nu är Svanenmärkt. De har gjort ett fantastiskt arbete, där hela personalen är engagerad och har hjälpts åt för att förändra t ex inköp för att klara våra krav, säger Susanne Hellman, rådgivare för Hotell, restauranger & konferenser på Miljömärkning Sverige.

ICEHOTEL, grundat 1989, är världens första konstutställning och hotell av snö och is. År 2017 lanserades konceptet ICEHOTEL 365 som använder solenergi för att kunna erbjuda en permanent isutställning inklusive tjugo sviter, isbar och isgalleri – året om.

Foto: Asaf Kliger. © ICEHOTEL www.icehotel.com

 

Relaterade artiklar

Leave A Comment