Intresset för flervåningshus i limträ ökar i branschen

Intresset för flervåningshus i limträ ökar i branschen

Enligt en ny undersökning som branschorganisationen Svenskt Trä genomfört är det allt fler inom den svenska byggbranschen som anser att limträ är ett bra val för flervåningshus.

1 000 personer i byggbranschen har deltagit i undersökningen och svarat på frågor om material och byggnation. En liknande undersökningen genomfördes 2015 och då svarade 13 procent att limträstommar är det bästa materialet i flervåningshus. Motsvarande siffra 2018 är 34 procent, uppger Svenskt Trä.

− Det är en mycket kraftig ökning. Att mer än var tredje tillfrågad nu föredrar limträstomme i flervåningshus är ett tydligt paradigmskifte i byggbranschen. En orsak är att limträtillverkarna ständigt utvecklar både processer och produkter, och erbjuder allt mer förädlade tjänster och lösningar, till exempel prefabricerat limträ med snedskärning, håltagning och figurfräsning, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution på organisationen.

 

 

 

Skagershuset i Årsta. Foto: Svenskt Trä

Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar

Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla sorters påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.