ANNONS
Innovationshus i trä vinner Spiranpriset

Innovationshus i trä vinner Spiranpriset

annons
ANNONS

Årets Spiranpris – med tema arkitektur och hållbart byggande – tilldelas The Great Northern och Collage Arkitekter. Priset delades ut under BIOBASE, en internationell konferens i Piteå med fokus på cirkulär och biobaserad ekonomi.

Bakom Spiranpriset på 50 000 kronor står Sparbanken Nord och Piteå Science Park. Syftet är att inspirera till miljötänk och cirkulär ekonomi. The Great Northern är en kreativ samlingspunkt i centrala Skellefteå där design, teknik och affärsliv blandas till ett ekosystem för nya idéer. I huset samsas etablerade företag, affärsrådgivare och inkubatorer med evenemang och konferenser på de totalt 3000 kvadratmeter stora lokalerna.

Vinnarmotiveringen lyder: ”Användning av trä i konstruktion, på fasader och interiört, gör en byggnad hållbar i ett långsiktigt perspektiv. Trä som material ger oändliga möjligheter, det är ärligt, formbart och ger ett vänligt intryck. Vinnaren av årets Spiranpris har designat och skapat en estetiskt attraktiv och välfungerande byggnad genom att använda trä som betydelsefullt material både exteriört och interiört. Återanvändning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader har kompletterats med ett nytt väldesignat och elegant stycke arkitektur genom att, på ett mycket estetiskt vis, ta upp former från de äldre husen och använda trä i en synlig konstruktion. Trä har också använts på interiöra ytskikt och platsbyggda möbler på ett elegant sätt. De gamla husen är renoverade i en behagfull stil med hänsyn till befintlig arkitektur och interiör.”

– Vi är så glada att ni uppmärksammat The Great Northern. Projektet var ett nära samarbete mellan Collage Arkitekter, hantverkare och Skellefteå industrihus. Konceptet grundades i en önskan om ärliga, hållbara material som skulle vara lätta att bearbeta för hantverkarna, lokala producenter och snabba leveranser. Limträ, plywood, synlig OSB samt värmebehandlad ask och furu löper som en röd tråd genom de tre byggnadskropparna. Vi ser utmärkelsen som ett kvitto på vårt arbete och vill med stor ödmjukhet tacka för detta fina pris, säger arkitekten Daniel Flimel.

Förutom The Great Northern och Collage Arkitekter var Naturrum Laponia och Wingårdh Arkitektkontor, Stadsbergets parkeringshus och White Arkitekter, samt Morö backe skola och MAF Arkitektkontor nominerade.

Foto: Martin Gardner

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.