Innovationshus först med ny miljöcertifiering

Helena Pålsson, projektledare på Wihlborgs, bredvid innovationshuset Space i Lund, som blev den första byggnaden i sitt slag att kamma hem en nettonollcertifiering

Innovationshus först med ny miljöcertifiering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Innovationshuset i Lund som har fått namnet Space blev den första byggnaden i sitt slag att kamma hem en nettonollcertifiering. ”Med rätt material på rätt plats har vi byggt ett hus som kan stå riktigt länge”, säger Helena Pålsson, projektledare på Wihlborgs.

Mellan forskningsanläggningarna ESS och Max IV – precis vid spårvägens hållplats – står sedan några månader tillbaka en på många sätt ovanlig kontorsbyggnad. Innovationshuset Space ligger i Science Village, en stadsdel i Lund öronmärkt för utveckling, forskning och innovation.

– Det här är ett strategiskt bra läge både vad gäller tillgänglighet och synlighet, konstaterar Helena Pålsson, projektledare på fastighetsbolaget Wihlborgs.

Plats för innovation

Havredryckstillverkaren Oatly har redan flyttat in och kommer att bedriva ett forsknings- och innovationscentrum här. Det finns fortfarande plats för fler hyresgäster. Eftersom lokalerna är förberedda för labb är det inte omöjligt att ännu ett innovations- och utvecklingsföretag kommer att hitta sin rätta plats i Space.

Annons

Space är den första byggnaden med labbverksamhet att uppnå en Noll CO2-certifiering, en certifiering som visar på nettonoll klimatpåverkan över livscykeln. Projektet har varit pilot för denna hållbarhetscertifiering för byggnader med labbverksamhet. Innovationshuset uppfyller också kraven för hälsocertifieringen WELL och Miljöbyggnad Guld.

– Tillsammans med entreprenörer och samarbetspartners har vi vänt och vridit på alla möjligheter att minska materialanvändningen, säger Helena Pålsson.

Rätt material på rätt plats

Rätt material på rätt plats blev projektets utgångspunkt och ledord. Stomsystemet utgörs av en hybridstomme, där konstruktionsstålet har en återvinningsgrad på över 65 procent. Grundkonstruktionen består av klimatförbättrad betong och HDF-bjälklag med miljöcement. Där väderförutsättningarna är som tuffast har stålbalkar använts och en glasvägg skyddar träfasaden mot slagregn och direkt solinstrålning.

– Sedan har vi förstås varit noga med att inte tumma på kvaliteten, huset har en exklusiv fasad. Vi har också utvecklat Space utifrån perspektivet att Wihlborgs ska äga och förvalta byggnaden över lång tid, det gör vi alltid när vi bygger nytt, säger Helena Pålsson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.