Informationsplattform ska underlätta för solel

Informationsplattform ska underlätta för solel

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Energimyndigheten föreslår en ny informationsplattform för solel för att underlätta för de som vill satsa på solel.

Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag till strategi för mer solel i Sverige. Målet som har satts upp är att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi samt att solelen ska öka. Energimyndigheten har nu levererat en delrapport med analys av solmarknaden. Där presenteras också några konkreta förslag som i den närmaste framtiden kan underlätta för solcellsinvesterare.

Bland annat konstateras det att informationen som rör stöd och styrmedel, tillstånd, elsäkerhet,
produktinformation är utspritt på många myndigheter. De bör istället samlas för att sänka transaktionskostnader. Energimyndigheten föreslår därför upprättandet av en informationsplattform för solel som kan utgöra ett nav för all offentlig information om tillståndsfrågor, stöd, upphandling, installation och driftsättning av solelanläggningar. Enligt rapporten skulle plattformen också kunna innehålla interaktiva delar såsom en solkarta och en räknesnurra för möjliga intäkter och kostnader som uppstår vid en planerad investering i solceller.

Annons

– Många tar upp att det är krångliga regler och svårt att överblicka alla eftersom flera myndigheter är inblandade. Därför föreslår vi nu att all information som producenten vill ha samlas på ett ställe, liknande den informationsplattform som i dag finns kring vindenergi, säger projektledare Zinaida Kadic.

Energimyndigheten konstaterar också att det finns många olika stödsystem för solel och att det är svårt att överblicka dem. Man har tidigare föreslagit att investeringsstödet för solel inte ska gälla för villor, som i stället kan använda ROT-avdraget och myndigheten står nu kvar vid bedömningen. Det blir också ett sätt att korta ner kötiderna för andra grupper som söker investeringsstödet, som lantbruk och bostadsrättsföreningar, påpekar Energimyndigheten.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.