ANNONS
Industrialisering med inspiration från möbelbranschen

Industrialisering med inspiration från möbelbranschen

annons
ANNONS

Forskare på RISE har gjort en förstudie kring hur man kan använda hopsättningsprinciper från möbelindustrin för att öka industrialiseringen inom byggbranschen.
Den industriella produktionen inom möbelbranschen har inneburit att tillverkningen kan göras till lägre kostnad.

Lars Blomqvist, Daniel Honfi och Marie Johansson på forskningsinstitutet RISE har tagit fram en rapport som är en redovisning av projektet Spin-off från möbelindustrin till byggbranschen. Målet är att undersöka möjligheter förnya och transformera (trä)byggindustrin och därmed effektivisera byggprocessen genom att hämta produktionsidéer hos andra branscher, som exempelvis möbelindustrin.

Mindre manuell arbetsinsats

Forskarna konstaterar att byggelement i trä kan CNC-bearbetas med hög precision, något som ger en fördel gentemot till exempel prefabricerade byggelement i betong, som inte är lika måttnoggranna. Montaget kan därigenom ske med snävare toleranser än vad som är vanligt i byggsammanhang.

Utveckling av självcentrerande beslag bidrar till att bibehålla och ytterligare öka precisionen i montaget. Ytterligare fördelar är att montaget innebär en mindre manuell arbetsinsats men även att liknande beslag förenklar cirkulär ekonomi eftersom det därtill skulle bli enklare att återbruka, alternativt återvinna byggelementen.

Kan enkelt demonteras

I projektet har man utvecklat prototyper för byggbeslag/förband inspirerade av möbel- och inredningsindustrin och utforskat dessa tillsammans med aktörer i branschen. Forskarna på RISE kunde se att sammansättning av den slutliga prototypen fungerade utmärkt, att den är stabil och går att vidareutveckla för att öka motståndet mot skjuvkrafter. Den kan även demonteras och återbyggas på ett enkelt sätt.

Resultaten har inspirerat till fortsättningsansökan ”Montageförband på byggarbetsplatsen”. Den planeras tillsammans med branschaktörer med målet att utveckla system i större skala för montage av byggelement, som ger högre precision och är snabbare att utföra än dagens system.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.