Hybridelement kombinerar trä och betong

Hybridelement kombinerar trä och betong

ANNONS

Annons

Metsä Wood har konstruerat ett hybridsandwichelement för väggkonstruktioner som består av betong och trä, för att bidra till att öka andelen trä i byggandet.

Tillsammans med sin samarbetspartner Lipa-Betoni har Metsä Wood tagit fram ett nytt  väggelement, som ska göra det lättare för byggföretag att gå över mot ett mer hållbart alternativ. Metsä Woods Kerto LVL kombineras med betong till ett nytt hybridsandwichelement.

– Detta gemensamma utvecklingsprojekt är ett av våra  bidrag till att hjälpa byggbranschen i en tid där det är viktigare än någonsin att ta ställning för klimatet, säger Håkan Arnebrant, Business Development Manager på Metsä Wood Sverige.

Med de nya hybridsandwichelementen vill Metsä Wood öka träanvändandet då trä är det enda konstruktionsmaterialet som lagrar kol.

– Årligen produceras ungefär en miljon kvadratmeter betongväggelement i Finland. Om alla betongväggar ersattes med hybridsandwichelement skulle koldioxidutsläppen minska med 30 000 ton årligen. På det skulle även 95 000 ton kol lagras i träet, säger Håkan Arnebrant.

Eftersom Kerto LVL är ett material som väger väldigt lite går det snabbare att tillverka hybridsandwichelementen på fabrik, för att sedan transportera dem till byggarbetsplatsen. Att elementen är lätta gör även att transportutsläppen blir mindre och väl på plats är de enklare att lyfta än traditionella väggelement

Eftersom kombinationen av trä och betong gör att byggföretagen inte behöver förändra sitt nuvarande sätt att bygga, innebär den nya lösningen att en ökad användning av trä kan ske snabbare, menar bolaget.

– Hybridsandwichelementen innebär en stor möjlighet. Vi ser en ny marknadspotential med en produkt som kan användas på samma sätt som traditionella sandwichelement av betong, säger Satu Lipsanen, vd för samarbetspartnern Lipa-Betoni.

Det första byggprojektet som kommer att använda sig av elementen blir Metsä Fibres sågverk i finska Rauma. För projektet är Skanska totalentreprenör och elementen kommer att tillverkas i Lipa-Betonis fabrik i Pieksämäki i Finland med montering i juni.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.