Den 2 september slår portarna upp till Vallastaden 2017 i Linköping. På bomässan, som beskrivs som den största i svensk historia, visas ett 70-tal utställningar med fokus på mångfald, hållbarhet och innovationer.
Vallastaden är Linköpings stora stadsdelsprojekt. Ambitionen för den nya stadsdelens detaljplan är tydlig; den ska skapa förutsättningar och incitament för en småskalig och blandad stadsdel med fokus på social hållbarhet. Ett särskilt poängsystem har premierat fler och mindre byggherrar, sociala och miljömässiga lösningar och innovationer i stadsdelen.
På fem år gick Vallastaden från idé, markbyte, arkitekttävling, detaljplan och markförsäljning till färdiga bostäder. 40 olika byggaktörer har byggt de 1000 bostäder som utgör första etappen. Lägenheter, radhus och villor har byggts sida vid sida. Den första etappen, som också visas under expot, består av 200 studentlägenheter, 250 hyreslägenheter, 50 radhus och villor samt 500 bostadsrätter och äganderätter. Förutom bostäder har det också byggts skola och förskola, omsorgsboende, kommersiella lokaler, två nya parker varav en med odlingslotter samt multihuset Flustret med p-platser, bilpool, miljöstation och bikupor.
70 utställningar
Under bomässan som startar i september pågår ett 70-tal olika utställningar. Kreatörer som inredare, arkitekter, konstnärer och studenter har skapat ett stort antal hemutställningar som belyser olika teman och utmaningar. Det kommer även att anordnas 80 föreläsningar och samtal med inbjudna talare, byggherrar och arkitekter som debatterar och berättar om sina erfarenheter från arbetet med den nya stadsdelen. Vallastaden är också den första bomässan där privata hem öppnas upp.
Unika hus i trä
En dryg fjärdedel av bostadshusen i den nya stadsdelen Vallastaden är byggda i trä och under mässan visas exempel på olika trähuskonstruktioner upp. Ett tiotal flerbostadshus har byggts med fem nya träbyggnadssystem. Några är passivhus, ett får en stor muralmålning på fasaden och ett tredje är så flexibelt att de boende kan sälja ett rum till grannen och byta plats på balkonger och fönster. Crowdfunding har använts för att realisera ett fyravåningshus av trä.