Hellre RITA än mer ROT och RUT

Förbundsdirektör Tobias Olsson är djupt kritisk till regeringens budgetförslag för byggbranschen. Foto: Jonas Malmström

Hellre RITA än mer ROT och RUT

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Istället för pluttiga sysselsättningsåtgärder i budgeten som ökade ROT- och RUT-bidrag, ta krafttag för en livskraftig och klimatsmart byggbransch. Sveriges Arkitekter kräver att regeringen går fram med RITA-avdrag för klimatförbättrande arkitekttjänster, ökade offentliga bygginvesteringar och breddad a-kassa för nyexaminerade.

– Läget för arkitekter och hela byggbranschen är djupt oroande. Vi är oerhört besvikna på regeringen, vars budget inte ger nödvändiga kryckor till en byggbransch i kris. Den ger framför allt inga morötter till branschen att öka farten i klimatomställningen utan tvärtom ökar regeringens politik utsläppen, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Arkitektkåren vill och kan ta en betydande roll för att branschen ska ställa om till hållbart byggande. RITA-avdraget är en stimulans så att det befintliga bostadsbeståndet blir en pusselbit för att skapa fler, klimatsmartare bostäder.

Annons

Viktigt att behålla arkitekterna

Arbetslöshetskurvan hos Sveriges Arkitekters drygt 14 000 medlemmar ökar brant, från januari till augusti med tre procentenheter till 5,1 procent. Särskilt utsatta är nyexaminerade. Förbundet kräver därför ökade offentliga investeringar, där dessa byggherrar arbetar förebildligt med klimatförbättringar och arkitektonisk kvalitet. För att underlätta nyexaminerades situation stöder förbundet Sacos krav på 100 dagars grundersättning direkt efter avlagd examen.

– Vi ser risken att en hel generation arkitekter försvinner. Arkitektyrket är konjunkturkänsligt och när det går uppåt behövs varenda en. Vi måste se till att de stannar i yrket, säger Tobias Olsson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.