Här testas lagring av solel i kombination med elbilsladdning

Foto: Sustainable Innovation

Här testas lagring av solel i kombination med elbilsladdning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 6 oktober invigs pilotprojektet Soldrift Sjöängen i Askersund. Projektet kombinerar solenergi, batterilagring, energistyrning och elbilsladdning på en och samma plats.

Under våren och sommaren har 374 solpaneler monterats på Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum i ett projekt som drivs i samverkan mellan Sustainable Innovation, Vattenfall och Askersunds kommun med bidrag från Energimyndigheten.

Annons

Solpanelerna har en potential att generera 100 000 kWh i energi per år vilket motsvarar husållsel för cirka 20 villor eller 40 lägenheter. Med hjälp av lithiumbatterier kommer en del av solenergin att lagras för att sedan tas ut när den behövs, antingen i fastigheten eller till laddplatser för elfordon.

Enligt Jan Kristoffersson, projektchef på Sustainable Innovation är lösningen där lagringen av solel används för att kapa effekttoppar i ett system där elbilar laddas unik för det här projektet. Under ett år kommer olika driftsstrategier att testas och utvärderas.
-Projektet har flutit på bra även om sådana här processer alltid innebär ganska mycket lärande, säger han och berättar att batterierna just nu står i en container utanför byggnaden eftersom riktlinjerna från brandmyndigheten för batterilager i byggnader är svårtolkade i sådana här fall.
-Där har vi nu startat en dialog för att komma vidare, säger Jan Kristoffersson.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Mest läst på Hållbart byggande under 2017 | Hållbart Byggande
    2018-01-11 at 13:01 Svara

    […] Här testas lagring av solel i kombination med elbilsladdning […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.