Efter en omfattande urvalsprocess och gediget juryarbete är nu alla finalbidrag i arkitekturtävlingen Träpriset klara. Tolv unika byggnader i trä från Malmö i söder till Gällivare i norr gör upp om det prestigefyllda priset.
I finaluppställningen ingår bostadshus, produktions- och kontorshus, samhällsfastigheter och även en infrastrukturanläggning. Årets vinnare utses vid den direktsända Träprisgalan den 21 mars med kulturminister Parisa Liljestrand som prisutdelare.
– Alla nominerade bidrag är fina byggnader och värdiga kandidater till årets Träpris. Det har inte varit lätt för juryn att välja ut en slutgiltig vinnare. Upplösningen i den direktsända Träprisgalan kommer bli riktigt spännande, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på branschorganisationen Svenskt Trä.
Dessa tolv byggnader är nominerade till Träpriset 2024:
Kullabergs vingård, produktionsfastighet på Kullahalvön
Villa Meltem, enbostadshus och yogastudio, norr om Visby
Fjärrkylacentralen på Medicinareberget, infrastrukturanläggning i Göteborg
Sara Kulturhus, hotell och kulturhus i Skellefteå
Cederhusen, lägenhetshus i Stockholm
Höghult, fritidshus i Karlsborg
Kilströmskaj, lägenhetshus i Karlskrona
Library House, enbostadshus i Bollnäs
Nodi, kontorshus i Göteborg
Kunskapshuset, skola i Gällivare
Twelve Houses, radhus i Malmö
Outdoor Office, kontorstillbyggnad i Stockholm
I år har hela processen – från juryns diskussioner till urvalet av de 12 finalbidragen – gått att följa i en TV-serieformat via Youtube. Det sista avsnittet visas den 21 mars som en direktsändning från den stora Träprisgalan från från Wisedom på Tekniska museet i Stockholm där den slutgiltiga vinnaren offentliggörs. Prisutdelare är kulturminister Parisa Liljestrand.
Träprisgalan är hållbarhetsdiplomerad av SUSA, sustainable standards, utfärdad av Svensk Miljöbas.
Galan direktsänds på Svenskt Träs hemsida via Trapriset.se och via Svenskt Träs YouTube-kanal.
Om Träpriset
Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt som är arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johanson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.