Han hyllas med eget hederspris för arbetet med energieffektivisering

Han hyllas med eget hederspris för arbetet med energieffektivisering

Egil Öfverholm, arkitekt från Chalmers och med lång erfarenhet av arbete med hållbara energisystem och energieffektivisering i byggnader, hyllas med ett nyinstiftat hederspris döpt efter honom själv.

I år delade EEF, EnergiEffektiviseringsFöretagen, för första gången ut det nyinstiftade ”Hederspriset för energieffektivisering”; för lång och trogen tjänst inom hållbarhetsarbete och energieffektivisering. Priset kommer från och med nästa år att heta ”Egil Öfverholm-priset”, döpt efter sin första pristagare. Egil Öfverholm har bland annat arbetat med EU’s ecodesignkrav, teknikupphandling, elanvändning i byggnader, upphandling av energieffektiva produkter och solvärme. Det senaste uppdraget har handlat om upphandlingskrav för hållbar energi i Afrika söder om Sahara.

Juryns motivering lyder: ”Det finns några få ibland oss som är sådana som i tysthet ser till att allt blir rätt. Som har svaren på de frågor som vi andra grubblar över, som vet hur vår förbryllande värld hänger ihop. När det gäller energieffektivisering är det Egil Öfverholm. Utan prestige men med fakta och tilltro till andra människors förmågor har Egil under decennier bidragit till en mer hållbar värld. Hans gärning är känd för många men har sällan uppmärksammats i sin fulla vidd. Det är dags nu!” 

– Det känns helt fantastiskt roligt att ha vunnit. Man är ju odödliggjord på det viset, säger Egil Öfverholm själv om priset.

Foto: EEF

Annons
Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment