Halverad energiförbrukning efter renovering

Dymmelveckan Foto: Mattias Hamrén

Halverad energiförbrukning efter renovering

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När äldre fastigheter ska renoveras, byggas om och till (ROT) står utmaningarna uppradade. Då husen först upprättades rådde en helt annan prestanda. Idag är kraven betydligt hårdare därför behövs de tekniska systemen ses över från grunden för att få bästa funktion, bra inomhusklimat och en energieffektiv fastighet.

Alla energisparande åtgärder bildar ett för fastigheten unikt åtgärdspaket där även sådant som klimatskal uppgraderas.  Det uppfyller på bästa sätt våra mål för energieffektivisering och är ekonomiskt hållbart för fastighetskoncernen på lång sikt.

Energieffektiviserande åtgärder

I fastigheten Dymmelveckan har energiinsatserna varit särskilt framgångsrika. Här har fönstren renoverats; de gamla träfönstren har setts över och fått ett ytterligare glas, så nu är det tre glas som håller värmen kvar i lägenheterna. Samma sak med balkongdörrarna. Även fasaden har tilläggsisolerats och taket är bytt. En modern ventilation är också installerad. Alla insatser bidrar till en rejält minskad energianvändning. I fastigheten Dymmelveckan har energianvändningen sedan 2018 minskats från 198 kWh/m2 till 104 kWh/m2, vilket nästan är en halvering.

Annons

– Att minska energianvändningen spelar stor roll för driftnettot. Det är tydligt att energisparande insatser är lönsamt för plånboken. Nästa insats är att installera solceller för att bidra med förnybar el, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.

Egen energiproduktion

I Einar Mattssons bestånd fortsätter renoveringarna, eftersom många hus är äldre och har slitits av flera generationer under många år. Varje hus har en 20-årsplan för sitt underhåll, och det hus som har störst behov att renoveras ligger främst i tur. Även hissar byts ut och solceller installeras, så att elen i de allmänna ytorna och tvättstugorna ska kunna drivas i så stor utsträckning som möjligt av husets egen energiproduktion.

–  Att vi kombinerar energieffektivisering med installation av förnybar produktion är av stor vikt för vårt kontinuerliga arbete mot en än mer hållbar fastighetsförvaltning, avslutar Johanna Wikander, hållbarhetsutvecklingschef på Einar Mattsson.
Om Einar Mattsson
AB Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Med genomförandekraft i alla konjunkturer är koncernen bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.