Halmstads första hållbarhetsprogram för en stadsdel

Halmstads första hållbarhetsprogram för en stadsdel

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Halmstads kommun har tagit fram sitt första hållbarhetsprogram, för det nya bostadsområdet Björkeslätt som planeras norr om Sofieberg. Programmet ska fungera som en guide för alla inblandade så att den nya stadsdelen blir så hållbar som möjligt ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv.

– Det är ett helt nytt sätt för oss att arbeta. Jag hoppas att Björkeslätt blir en förebild för hur kommunen kan arbeta hållbart i hela kedjan. Från smart planering och bra byggmetoder till att skapa förutsättningar för en hållbar livsstil för invånarna, säger Malin Johansson, planarkitekt.

Området Björkeslätt ska börja byggas senast 2030 och rymma upp till 900 bostäder, grönområden och offentlig service. Området, som ligger strax norr om Kärlekens skola, är inom en vattentäkt och därför lägger programmet extra vikt vid vattenfrågor.

Annons

Programmet innehåller fem målområden för hållbar stadsutveckling:

Blå stadsdel
Lokal tradition och utbud
Gröna stråk och mötesplatser
Hållbart resande
Resurseffektivitet
I programmet beskrivs till exempel hur Prästjordens vattentäkt ska skyddas och hur den biologiska mångfalden samtidigt kan gynnas. Vatten ska vara närvarande och synligt i områdets parker. Byggnation ska ske med förnybar energi och återanvändning av material.

Hållbarhet ska vara enkelt och tillgängligt

Som boende i området ska det vara lätt att leva hållbart med ökade möjligheter till återbruk, återvinning, hållbart resande och delningsekonomi. Odlingstraditionen som finns på platsen vidareutvecklas, kanske genom gemensamma mindre odlingar?

Samarbete kommer bli en viktig faktor för att lyckas. Programmet innehåller konkreta checklistor med åtgärder som kommunen, exploatörer, LBVA och andra samarbetspartners kan ta stöd av.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.