Fyra kvarter med trästomme byggs i Rosendal

Tidig visionsbild över kommande hus med bostadsrätter i Rosendal. Illustration: White arkitekter

Fyra kvarter med trästomme byggs i Rosendal

ANNONS

Annons

Radhus, bostadsrätter och bostadsrätter för äldre. De vinnande bidragen för fyra nya kvarter i Rosendal, Uppsala, har nu utsetts och samtliga hus kommer att byggas med trästomme.

En markanvisningstävling har nyligen avgjorts för fyra kvarter. Ett kvarter för bostadsrätter, ett för bostadsrätter för äldre och två med radhus. Alla vinnande bidrag byggs med trästomme och har höga ambitioner för att minimera klimatpåverkan, vilket var ett av huvudkriterierna i bedömningen. Liksom övriga Rosendal läggs också tonvikt vid att husen ska ha en tilltalande utformning.

– Rosendal ska vara en stadsdel för alla skeden i livet. Här ska du kunna möta både äldre Uppsalabor, barnfamiljer och studenter. Och du ska inte behöva flytta härifrån om livet förändras. Därför är det riktigt bra att de första radhusen och lägenheter för äldre snart kommer på plats, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

NollCO2-certifierade radhus

Ett av de vinnande radhusbidragen kom från Franka Bostad AB. Huset, i kvarter D, kommer byggas helt i trä och miljöklassas enligt Svanen. Det kommer att ha solceller och ett system för återvinning av duschvatten. Det andra radhuskvarteret kommer byggas av RE Equity Fund AB i kvarter K. Det blir cirka tio radhus med fyra till sex rum och kök. Husen byggs i trä, med solceller och certifiering enligt Miljöbyggnad Silver, NollCO2-hus, och ska uppnå Miljöbyggnad nivå Guld för energiförbrukningen.

Stena Bostad Stockholm AB kommer bygga bostäder för äldre i kvarter C. Huset kommer ha solceller och individuell mätning av energi för varje lägenhet, för att på så sätt uppmuntra de boende att minska energiförbrukningen. Stena kommer att miljöcertifiera byggnaden enligt Svanen eller Miljöbyggnad Silver. Kvarter B tilldelas Eksjöhus Bostad AB, som ska bygga bostadsrätter. Byggprocessen sker energisnålt i fabrik och återbruk ska genomsyra projektet. Byggnaden ska ha solcellsanläggning med energilagring och växthus på taket så de boende kan odla. Certifiering görs enligt Svanen.

Byggstart är planerat till nästa årsskifte 2022–2023 och bostäderna ska vara färdigställda senast 2024.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.