Rosendal siktar på kooperativa hyresrätter

Rosendal siktar på kooperativa hyresrätter

ANNONS

Annons

Uppsala kommun markanvisar för första gången kooperativa hyresrätter. Beslutet klubbades på Mark- och exploateringsutskottets sammanträde den 19 augusti och innebär att SKB, Stockholms kooperativa bostadsförening, kommer bygga 122 hyresrätter.

Platsen för bygget tomten Kåbo 66:2 i Rosendal, som ligger nära infarten till området från Dag Hammarskjölds väg och granne med bland annat Kronparkens naturreservat och Grindstugans förskola. Lägenheterna kommer vara i varierande storlek från ettor till femmor.

– Uppsala behöver fler bostäder i blandade former. Nu får vi in en innovativ bostadsform med kooperativa hyresrätter och en ny aktör som är ett föredöme när det gäller att bygga blandat. Med små och stora lägenheter i samma kvarter behöver man inte flytta långt när familjen blir större, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Certifiering enligt Miljöbyggnad silver

En kooperativ hyresrätt innebär att medlemmarna är med och äger en del av SKB och betalar vid inflytt en depositionsavgift som återbetalas vid avflytt. Målsättningen för SKB är att kunna uppnå kraven för certifiering enligt Miljöbyggnad silver för bostadsprojektet, samt jobbar med social hållbarhet genom att ha en gemensamhetslokal för de boende i bottenvåningen. Där kommer det att finnas möjlighet till att jobba vilket innebär att de boende inte behöver bli beroende av att resa.

Rendering: AIX

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.