Framgång i bygget av Förskolan Hoppet

Framgång i bygget av Förskolan Hoppet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett 50-tal projektörer har studerat olika konstruktionslösningar för att nå en så låg klimatpåverkan som möjligt i projektet förskolan Hoppet. Beräkningar visar på en nära 70-procentig minskning för de stora byggdelarna.

Målet med projektet är att minska klimatavtrycket finns i alla delar av byggprocessen, från val av konstruktion och material till transporternas klimatbelastning och byggplatsens påverkan.

– Hoppet är ett häftigt bygg- och innovationsprojekt där vi använder klimatprestanda som underlag för beslut och inte bara för att räkna resultat i efterhand säger Anna Ryberg, Hållbarhetschef på Derome som är totalentreprenör. Till vår stora glädje visar beräkningarna att det lönar sig att göra aktiva val utifrån klimatpåverkan. Med förskolan Hoppet når vi en reduktion på cirka 70 procent för de stora byggdelarna jämfört med en nybyggd och jämförbar förskola i Göteborg.

Isolering av Foamglas

En stor del av materialet till förskolan produceras på Deromes husfabrik utanför Göteborg. Det finns tankar på en återbruksyta på byggplatsen där överblivet material kan få leva vidare i andra projekt.

– Återbruk och cirkularitet blir en viktig del för att nå de högt ställda klimatmålen inom byggbranschen. Hoppet är till exempel ett av de största byggprojekten i Sverige som använder Koljerngrund med isolering av Foamglas, ett material som till 60-70 procent består av återbrukat glas, berättar Anna Ryberg.

Under projektets gång har de involverade samtidigt stött på utmaningar med att hitta produkter som är helt fossilfria eller klimatneutrala. Vissa lovande lösningar med låg klimatpåverkan har inte kunnat användas då de inte lever upp till de höga krav som Lokalförvaltningen ställer kring giftfria material och brandkrav.

Planerad produktionsstart av förskolan Hoppet är planerad till i sommar och går under våren in i nästa fas av byggprojekteringen. Förskolan ska stå klar för förskoleverksamheten att flytta in under jubileumsåret 2021.

Sponsrat innehåll från Bauroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.