Första spadtaget på Lidls klimatneutrala Gotlandsbutik

Första spadtaget på Lidls klimatneutrala Gotlandsbutik

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 3 juli togs det första spadtaget i bygget av Lidls klimatneutrala butik på Gotland. Den nya butiken ska stå klar i juli 2020 och blir även pilotprojekt för Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2.

Målet med certifieringen är att butiken, som utvecklas tillsammans med både SGBC och LINK Arkitektur, ska ha ett nollutsläpp av koldioxid under hela sin livstid, från ritbordet till rivning.

– Butiken i Visby är utvecklad på detaljnivå i ett mycket nära samarbete mellan alla inblandade aktörer. Vi har studerat planerna noga för att identifiera möjligheter till energibesparing och miljöomtanke även när butiken står färdig. Till exempel kommer det finnas såväl energisnål belysning, solcellsanläggning och växtlighet på butikens tak som eko-zoner för insekter och fåglar samt laddstationer för elbilar och cyklar, säger Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör på Lidl Sverige.

Läs mer: Lidl-butik ska bli Sveriges första NollCO2-byggnad

Annons

Den skuld som arbetas upp under byggnadens livscykel ska kompenseras över tid med olika klimatåtgärder, exempelvis lokalt producerad förnybar energi.

– Som den globala aktör Lidl är vet vi att både små och stora förändringar i vår verksamhet gör skillnad och vi jobbar därför kontinuerligt med hållbar utveckling. Med det här projektet vill vi vara pionjärer och visa att det går att bedriva verksamhet med ett netto-noll-utsläpp, säger Annika Skogvik, tf hållbarhetschef på Lidl Sverige.

Läs mer: Nytt svenskt certifieringssystem ska säkerställa klimatneutrala byggnader

 

Eva Ahlin från region Gotland, Dan Kolmodin från Arriba och Thomas Brattlöw från Lidl tar ett gemensamt första spadtag för butiken. Foto: Lidl

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.