Första hyresgästerna flyttar in i Västerås nya massivträhus

Första hyresgästerna flyttar in i Västerås nya massivträhus

Nu flyttar de första hyresgästerna in i det nybyggda massivträhuset i stadsdelen Kajstaden i Västerås.

Höghuset reser sig åtta och en halv våningar med en hög sockelvåning och dubbel takhöjd i etagelägenheten överst. Alla delar av byggnaden utgörs av korslimmat trä, och bygger upp väggar, bjälklag, balkonger, hisschakt och trapphus. Huset har utvecklats av C.F. Møller Architects, Slättö Förvaltning, Martinsons, Bjerking och Consto AB.

– Kajstaden skriver ett litet kapitel byggnadshistoria eftersom byggnaden för tillfället är Sveriges högsta massiva trähus. Vi har genom forskningsprojekt och med erfarenheter från våra andra träbyggnadsprojekt fokuserat på innovation med målet att utveckla möjligheterna att genomföra höga hus med massiv trästomme. Den industriella trätekniken ger dessutom arkitekter nya och bättre verktyg att konstruera vackra hus med stor detaljrikedom, säger Ola Jonsson, associerad partner på C.F. Møller Architects.

Varje våningsplan har fyra lägenheter på varje och stommen för varje våning har tagit i snitt tre dagar att montera för tre hantverkare. Mekaniska förband med självdragande skruvar har använts, vilket innebär att huset senare kan demonteras och materialen kan återanvändas.

 

Foto: Nikolaj Jakobsen

Sponsrat innehåll från Schneider Electric

Relaterade artiklar

Leave A Comment