Först i Sverige att i realtid beräkna exakt klimatavtryck för installationer

Peter Lappalainen, Ebba Gipperth, Patrick Liljeroth och Jonas Elgblad presenterar verktyget.

Först i Sverige att i realtid beräkna exakt klimatavtryck för installationer

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Som det första företaget i Sverige har Bengt Dahlgren utvecklat och implementerat en avancerad verktygslösning för att exakt beräkna klimatavtryck vid installationer. Detta initiativ, som drivs av teknologisk innovation och ansvar i klimatfrågan, stärker företagets ambition att vara en föregångare inom klimatsmart design av fastighetsinstallationer.

“Till skillnad från andra områden inom byggsektorn saknas det för närvarande lagstiftning och riktvärden för installationsprodukter. Därför tog vi beslutet att själva utveckla detta verktyg. Vi ville inte vänta på lagstiftningen, säger Henrik Jönsson, hållbarhetsansvarig på Bengt Dahlgren Göteborg.

Viktigt pusselbit i hållbarhetsarbetet

Idag står installationsbranschen för uppskattningsvis 10-15 procent av klimatavtrycket inom byggsektorn. Bengt Dahlgren har därför utvecklat ett verktyg för att visa miljöberäkningar i realtid direkt i konstruktionsprogramvaran. Det eliminerar överlämningar mellan avdelningar och möjliggör istället att alla konstruktörer vara med att ta datadrivna designbeslut och göra skillnad varje dag. Anna Nivala, VD på Bengt Dahlgren Göteborg understryker vikten av detta initiativ: “Vi tar den här investeringen för att låta hållbarhet ytterligare genomsyra alla delar av Bengt Dahlgren. Det gör oss ännu bättre på att hjälpa våra kunder och beställare att bli ledande inom hållbarhet”

En databas som förändrar spelreglerna

Bengt Dahlgrens nya verktyg, en add-in till Revit, bygger på en avancerad databas och förändrar spelreglerna för miljöberäkningar vid fastighetsinstallationer. Istället för att använda schablonsiffror erbjuder verktyget en lösning som beräknar miljöeffekten av olika installationsmaterial ända ned på produktnivå. Det innebär att exakta siffror på koldioxidavtrycket blir en ny, avgörande parameter i konstruktionsprocessen. “Vårt team har varit frustrerat över att tvingas använda grova schablonsiffror för att beräkna installationsmaterialets koldioxidutsläpp. Med vårt nya verktyg hamnar informationen nu där den hör hemma – i händerna på konstruktörerna.” kommenterar Robert Persson, Team Manager på Bengt Dahlgren.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.