Upphandlingsmyndigheten har tagit fram förslag på klimatkrav som kan användas vid upphandlingar av husbyggnadsentreprenader och projektering.
– Klimatpåverkan från byggsektorn måste minska betydligt och upphandlande organisationer behöver stöd. Vi har därför tagit fram klimatkrav som kan användas när entreprenader och konsulter för projektering upphandlas, säger Jens Johansson hållbarhetspecialist på Upphandlingsmyndigheten.
Myndighetens nya krav riktar sig till offentliga fastighetsägare och byggherrar, det vill säga allt från kommunala bostadsbolag och kommuner till regioner och statliga myndigheter. Syftet är att göra det enklare att ställa krav som leder till minskad klimatpåverkan vid såväl projektering som själva byggandet. Kraven på en procentuell minskning av klimatpåverkan finns på tre nivåer: bas 10 procent, avancerat 20 procent och spjutspets 25 procent. De nya kraven innehåller även förslag på vad en handlingsplan för klimatarbetet bör innehålla. Detta för att kunna sätta en minsta nivå för de åtgärder som görs av entreprenörerna. Kraven är också anpassade efter var i byggprocessen som beställaren är.
Byggbranschen och de som upphandlar, beställer eller på annat sätt är verksamma inom området har möjlighet att komma med synpunkter på förslagen senast den 27 maj.
Åke Mård
För att få en bättre hållbarhet i byggandet måste vi givetvis bygga med hållbara materialer, dagens byggsystem har inte erforderlig hållbarhet ( 50 – 60 år ) därför måste vi gynna ny teknik som teoretiskt har en lång hållbarhet.
Isoleringen, cellglas, med glas som enda material del i sin konstruktion har en hållbarhet enligt olika institut i världen, på över en miljoner år. Isolerings värdet är 40 % bättre än mjuk isolering, min.ull o. träfiber, den är 100 % fuktsäker, helt säker mot ohyra, helt luft-tät. Byggelement gjorda med en träfiberskiva som bärande del och cellglas som isolerande del är en cirkulär byggdel, som ger den lägsta klimat påverkan och som kan användas över hela världen utan att förändras på annat sätt än mekaniskt. Fukt, värme, kyla, ohyra, ultraviolett bestrålning eller annan väderberoende påverkan påverkar inte materialet.
Byggtekniken Trelicell är kärnan i en klimatskärm, beklädnaderna ute och inne får beställaren välja, som har en långsiktig hållbarhet som ingen annan byggteknik kommer i närheten av.
Åke Mård