Forskartrio prisas för satsning på hållbar cementproduktion

Foto: Umeå universitet

Forskartrio prisas för satsning på hållbar cementproduktion

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Rainer Backman, Markus Broström och Matias Eriksson på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet tilldelas Teknisk-naturvetenskaplig fakultets samverkanspris 2022.

Forskartrion uppmärksammas för deras arbete med att skapa ett kompetenscentrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk. I januari 2019 bildades kompetenscentret med syfte att ta fram ny kunskap relaterat till produktion av cementklinker, bränd kalk och dolomit med fokus på produktionskapacitet, energieffektivitet, produktkvalitet, utsläpp och hållbarhet samt att stödja industrin med tillämpning av kunskap.

”Professor Rainer Backman, professor Markus Broström och Dr. Matias Eriksson har bidragit till att initiera, etablera och utveckla ett kompetenscentrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk vid Umeå universitet. De har på olika sätt med sitt arbete bidragit till att bygga upp en mycket framgångsrik verksamhet genom publik spridning av kunskap inom ämnesområdet energiteknik, i nära samarbete med industri och forskningsinstitut. På så sätt har långsiktiga och fruktbara samverkansprojekt etablerats och samverkan har stärkts med fakultetens civilingenjörsprogram och forskarutbildning,” lyder motiveringen.

– För mig är priset en fin bekräftelse på att vi är på rätt väg och det bidrar med ytterligare inspiration till att fortsätta framåt, säger Markus Broström, professor på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet och forskningsledare för Centrum för hållbar produktion av cement och bränd kalk.

Partners till kompetenscentret är Umeå universitet, LTU, RISE, Cementa AB, Föreningen Mineralteknisk Forskning, Nordkalk AB, SMA Mineral AB och Nordkalk AB. Centrets aktiviteter finansieras huvudsakligen av industrierna, Ellen, Walter och Lennart Hesselmans Stiftelse, Umeå universitet – institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Energimyndigheten samt Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.