ANNONS
Forsen leder ombyggnad av central gågata
Illustration: Vasakronan, Wester + Elsner

Forsen leder ombyggnad av central gågata

annons
ANNONS

Med 25 000 kvadratmeter butiksytor och nya gångstråk ska Sergelgatan i centrala Stockholm återfå sin forna glans. Byggprojektledningsföretaget Forsen leder ombyggnadsprojektet.

När Sergelgatan invigdes 1959 var det Sveriges första riktiga gågata. Gatan har idag hamnat i skymundan och det vill Vasakronan ändra på som bygger om området kring Sergelgatan. Med nya butiker, restauranger och attraktiva kontor är målet att Sergelgatan ska återta sin position som Stockholms populäraste gågata. Forsen leder projektet, som innefattar ombyggnad av butiksytorna, de låga byggnaderna mellan höghusen och fyra våningar under mark.

Ska bli självförsörjande med bergvärme

Förutom utmaningar vad gäller trängsel och hänsyn till befintliga hyresgäster måste stor antikvarisk hänsyn tas vid renoveringen. Kvarteret med Hötorgsskraporna kännetecknar femtio- och sextiotalets stadsutveckling och är en central del av Stockholms stadsbild. Ett krävande arbete kommer vara att få plats, framför allt under mark.

– Byggnaderna ska bli självförsörjande med bergvärme – idag värms de med fjärrvärme. Detta kräver att vi installerar en bergvärmeanläggning och borrar hela 63 hål nere i garaget. Och bara att få in borraggregatet är tufft. Det är oerhört komplext att byta samtliga installationer som försörjer höghusen och utföra provisorier så att det inte blir driftstopp. Det är många kvarsittande hyresgäster, fastighetsägare, grannar och parter som berörs, säger Kristian Brunnström, projektledare på Forsen.

Sponsrat innehåll från Abetong
ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.