Flexibel träkonstruktion prisades under arkitekttävling

Flexibel träkonstruktion prisades under arkitekttävling

ANNONS

Annons

I tävlingen Urban Adaptation uppmanades arkitekter och studenter från hela världen att designa en innovativ, modulär träkonstruktion för en offentlig byggnad, eller ett byggsystem som enkelt kan anpassas till samhällets växlande behov.

Tävlingen anordnades av Metsä Group, Aalto-universitetet och det finska miljödepartementet med syfte att visa hur modulärt byggande med förädlade träprodukter möjliggör anpassningsbara, hållbara och kostnadseffektiva byggnader. 154 tävlingsbidrag från 48 länder kom in, bland annat fyra bidrag från Sverige. Bidragen utvärderades anonymt. Utöver kriterier på utseende och funktion skulle konstruktionen påvisa anpassningsbarhet, moduläritet och hållbarhet.

Francesco Allaix and Julio Orduña / Urban Adaptation architects’ competition

Det vinnande bidraget blev till slut ett förslag från Finland. Den vinnande designen S M L XL, av Francesco Allaix och Julio Orduña, visar en byggnad som har fyra olika golvhöjder för att skapa olika utrymmen optimerade för skiftande funktioner. Variationen mellan de olika sektionerna kombineras med en enkel planritning. Trästrukturens design består av lastbärande GLVL-balkar och -pelare, KL- eller LVL-skivor och Kerto-Ripa®-element.

Foto: Francesco Allaix and Julio Orduña / Urban Adaptation architects’ competition

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.