Fler utbildningsplatser inom inredningsarkitektur

Foto Johan Wingborg

Fler utbildningsplatser inom inredningsarkitektur

ANNONS

Annons

I höstens budget anslår regeringen nya medel på nära 3 miljoner kronor till Konstfack inom konstnärlig utbildning, dit inredningsarkitektutbildningen räknas.

Det är regeringens satsning på bristyrkesutbildning som ger Konstfack de extra 2,8 miljonerna. Summan motsvarar ungefär tio platser inom konstnärlig utbildning.

– Efterfrågan på inredningsarkitekter har länge varit stor, säger Maria Lantz, rektor vid Konstfack. Att vi nu kan utbilda fler inredningsarkitekter är mycket efterlängtat. Det gynnar den svenska möbelindustrin och borgar för hållbarhet, skönhet och kvalité i de rum vi delar, både i privat och offentlig miljö.

– Vi är glada över att regeringen inser att yrket inredningsarkitekt behövs. Innan Konstfack har fattat det formella beslutet väntar vi med firandet, men runt tio nya platser är en nödvändig blodtransfusion för en kår som måste växa, säger arkitekt SIR/MSA Torsten Hild, ordförande i Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur.

800 av Sveriges Arkitekters medlemmar är inredningsarkitekter och siffran krymper när fler går i pension än som kan utbilda sig. Det finns endast 16 utbildningsplatser på Konstfack i Stockholm och en möjlighet att utbilda sig till yrket inom Designprogrammet på HDK i Göteborg. Inredningsarkitekters kompetens vad gäller att översätta behovet av komfort, estetik och funktion till inomhusmiljöer är kunskaper som blir desto mer efterfrågade då intresset för att bevara och renovera ökar, liksom när många verksamheter förändrar inriktning i spåren av coronapandemin.

– Beslutet är ett glädjande besked från regeringen, som vi hoppas att Konstfack kan omvandla i fler utbildningsplatser. Inredningsarkitekter är ett bristyrke som behövs för att skapa humana, hållbara och kostnadseffektiva miljöer, kommenterar förbundsdirektör Tobias Olsson.

 

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.