En skola bortom konventionerna

En skola bortom konventionerna

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I ett skogsparti i Stockholmsförorten Huddinge ligger nybyggda Skapaskolan. Den pedagogiska filosofin har legat till grund för utformningen av skolan som sticker ut med en unik planlösning, prefabricerade specialtillverkade volymelement och sluttande gröna tak.

Skapaskolan i Rosenhill är en ny skola för cirka 480 elever från förskoleklass till årskurs nio för hela centrala Huddinge. Skolan, som invigdes i början av året, är byggd av Turako som är specialiserade på just skolfastigheter. Tillsammans med entreprenören Friendly Building, hyresgästen Skapaskolan och Street Monkey Architects har skolan utvecklats med starkt fokus på miljö, funktionalitet, design och utemiljö. Utgångspunkten för utformningen har varit Skapaskolans speciella program, berättar Cage Copher som driver Street Monkey Architects tillsammans med två kollegor.

Kärnvärden är kärlek, meningsfullhet och utveckling. Skolan har en teknik- och hälsoinriktning och ska erbjuda eleverna daglig rörelse och arbetar även utifrån kärnvärdena kärlek, meningsfullhet och utveckling. Istället för ett konventionellt upplägg med korridorer och klassrum önskades flera stora lärstudios och en central mötesplats i skolan.

– Den annorlunda planlösningen med många stora öppna ytor blev en utmaning i projekteringen, inte minst vad gäller frågor kring akustik och ventilation, säger Cage Copher.

Nyttja solljuset maximalt

En annan utmaning låg i att anpassa byggnaden till omgivningen.

– I skogen fanns bara små stugor och en liten skola sedan tidigare. Själva tomten var också ganska liten i förhållande till storleken på byggnaden. Vi har därför arbetat mycket med att få skolan att smälta in i området, både vad gäller formen och exteriören. Skolan är ritad som en fortsättning på det omgivande landskapet, berättar Cage Copher.

En fasad i trä blev en av lösningarna. En del av taket är också täckt av sedum för att både anpassa byggnaden till den omgivande skogsmiljön och hantera dagvatten. Resten av taket har försetts med solceller.

– Vi försökte få in så många solceller som möjligt i alla takvinklar. Det är också en av anledningarna till att taket har fått de skarpa vinklarna för att kunna nyttja solljuset maximalt. Över huvud taget har vi hela tiden försökt hitta en balans i funktion, energieffektivitet och estetik och det tycker jag att vi har lyckats väldigt väl med.

Inga synliga skarvar

Den största utmaningen låg i att få till formen och programmet för skolan med volymelement. Skapaskolan är byggd med nära 200 prefabricerade specialtillverkade volymelement av betong och återvunnet stål, alla med en unik utformning.

– Det är väldigt svårt att få fram både form och ventilation genom alla väggar när det gäller just volymelement. Men alla i projektet har kämpat och jobbat stenhårt för att få till det, säger Cage Copher.

Tekniken och produktionen gör att byggnaden inte har några synliga skarvar och en möjlighet att åstadkomma den form och funktion som eftersträvades.

– Det gav oss en flexibilitet i arkitekturen. Till exempel har vi kunnat skapa större utrymmen utan pelare och en kurvad fasad.

Byggprocessen med prefabricerade volymelement möjliggör också att det går att bygga med hög förtillverkningsgrad. Det blir ett kostnadseffektivt byggande som medför att man kan halvera byggtiden i jämförelse med platsbyggt.

Möjligt med kompromisser

Industriell produktion är en av de centrala delarna i Friendly Buildings produktionsmetod. Den andra är passivhustekniken som bolaget applicerar i samtliga projekt och även så i Skapaskolan.

– Skolans program och planlösning lämpar sig bra för just passivhus. Den kompakta formen som passivhus innebär är en av de främsta fördelarna med tekniken, menar Cage Copher.

Street Monkey Architects är ett av företagets samarbetspartners och står bakom designen av flera av Friendly Buildings hus. Att bygga passivhus innebär absolut utmaningar, säger han. Till exempel ställer själva detaljutförandet högre krav. Men han ser också att tekniken är förknippad med föreställningar som han menar inte nödvändigtvis stämmer.

– Många beställare som är ganska ointresserade eller inte övertygade att passivhus är en bra teknik. Det finns en föreställning om att passivhus har många begränsningar, att det bara måste vara en kompakt byggnad med små fönster, tjocka väggar och en viss placering på tomten. Men det går att hitta kompromisser och få till andra former. Har du till exempel en mer kompakt form kan du ha större fönster. Med rätt fönster kommer du också undan köldbryggor.

Cage Copher själv tycker att den främsta fördelen med passivhustekniken är för att den fokuserar på energiförbrukning.

– Idag finns det så otroligt splittrat kring vad som är hållbart. Men när det kommer till kritan är det egentligen koldioxidutsläppen som påverkar klimatförändringarna och här spelar energiproduktionen en stor roll. I mina ögon är det den viktigaste åtgärden att satsa på eftersom det sker över så lång tid. Kan vi då minska energiförbrukningen med 75 procent genom att bygga ett passivhus finns också möjlighet att göra en stor skillnad.

Foto: Mattias Hamrén

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.