Electrolux bygger 15-minuters-kvarter i Stadshagen

Electrolux bygger 15-minuters-kvarter i Stadshagen

ANNONS

Annons

Electrolux påbörjar utvecklingen av ett nytt kvarter mitt i Stadshagen med visionen att det mesta i området ska gå att nå med en 15 minuters promenad.

Den första etappen innebär en utbyggnad av Electrolux huvudkontor med 8 000 kvm och 100 bostäder med en total yta på 6 000 kvm. Förutom kontorstillbyggnaden planeras det även för ett nytt torg, café, butiker, en ny restaurang, träningsanläggning med pool, gröna gårdar på fastighetens tak och 100 nya lägenheter.

– Projektet ger tydliga mervärden för Stadshagen som helhet, Electrolux medarbetare och övriga invånare i kvarteret. Fullt utvecklat kommer upp emot 3 000 personer leva och verka i kvarteret. Det blir en liten stad i staden där det mesta finns på 15 minuters promenadavstånd, säger Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux.

NollCO2-certifieras

Med projektet satsar bolaget på en hög miljö- och hållbarhetsprofil med lösningar inom områden som social hållbarhet, hållbart ätande och hälsa, cirkulära lösningar biologisk mångfald, lokala energiproducenter, resursdelning och nya gröna miljöer mitt i stan. Exempel på detta är biodlingar, insektsbäddar och hyrbara odlingslotter på de gröna gemensamma gårdarna och den lokala hydroponiska odlingen som kommer försörja restaurangerna med lokalt odlade sallader och örter.

Utbyggnaden av Electrolux huvudkontor kommer att certifieras enligt Breeam Outstanding och Green Building Councils nya certifieringsstandard NollCO2.

– Som ett ledande företag inom hållbarhet vill vi bidra till stadsutvecklingen genom ett mer hållbart byggande och boende. Genom kunskap och medvetna val kan vi göra skillnad. Vi har utgått från det ramverk för klimatneutralt byggande som Sweden Green Building Council har tillhandahållit i projektet, säger Ulrika Kågström.

Archus driver idag som generalkonsult projektet. Uppdraget omfattar bland annat affärsutveckling, projektledning, arkitektur och projektering.

-Genom kontorets extroverta arkitektur, bostädernas entré med transparenta fasader och genomgående inslag av grönt och trä ska det inre kommunicera med staden utanför. Verksamhetens aktivitet och puls ska nå ända ut i stadsrummet. Ett skyltfönster som bjuder in, lockar till att vilja veta mera, att besöka och uppleva, säger Johnnie Pettersson, uppdragsansvarig på Archus.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.