Det är dags att bygga husen upp i molnet

Det är dags att bygga husen upp i molnet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det finns på vissa håll inom byggbranschen en motvilja mot molntjänster. Men om man tar sig an beslut om molnsatsningar på samma sätt som andra affärsbeslut klarnar bilden. Den centrala insikten är att den nödvändiga satsningen på digitalisering stannas upp om inte molntjänster utnyttjas, skriver Pauline Helgesson på Autodesk Construction Solutions.

Digitaliseringen i Sverige är inom många områden i världsklass, men det finns stor potential för fler innovativa lösningar i många branscher. Byggbranschen är ett exempel på det, för när även folk i byggbranschen jobbar hemifrån i större utsträckning ökar intresset för molntjänster och då inte minst vad gäller lösningar för personlig produktivitet. Användning av molntjänster kan vara avgörande för att lyckas ro komplexa byggprojekt i land, på ett tids- och kostnadseffektivt sätt. Det gäller även för mer komplexa IT-lösningar. Men det finns en osäkerhet och skepsis kring beslute att satsa på molntjänster. Missförstånd och bristande kunskap om möjligheter och risker gör att beslut inte tas, med en onödigt låg takt för digitalisering som följd. Det gäller inte minst frågor om datasäkerhet och cybersäkerhet i allmänhet.

Annons

Ökar säkerheten

Den centrala frågan vad gäller säkerhet är om det egna byggföretaget hanterar den lika bra som ett företag som ägnar sig på heltid åt att utveckla och säkra molntjänster. Molnleverantörerna kan dra nytta av storskalighet och att samla kompetent personal. Rutiner för till exempel säkerhetskopiering förfinas och utvärderas kontinuerligt. Hur många byggföretag gör det? Man kan anta att speciellt mindre aktörer har svårt att hinna med alla nya krav som ställs fortlöpande.
Även vad gäller åtkomst till data och applikationer ligger molnföretagen i framkant, med lösningar som till exempel rollbaserade behörigheter och licenser. I slutänden är det förstås användarföretagen som får ta ansvaret för att behörigheter hanteras på ett bra sätt, oberoende av om det är i ett eget datacenter eller i molnet. Men det blir enklare att hantera behörigheterna med enhetliga och ändamålsenliga verktyg.
Den troligtvis största fördelen med att använda molntjänster även för avancerad projekthantering är att de underlättar samarbete, både i teamen och mellan olika företag, som underentreprenörer. Faktumet att molntjänster potentiellt kan nås av vem som helst, varifrån som helst, förenklar samarbete. Det ökar transparensen i byggprojekten, vilket borgar för att mer rationella beslut fattas. Även problem med att olika aktörer i ett projekt använder olika och ofta inkompatibla applikationer kan minimeras.

Lönsamt med molntjänster

Vad gäller ekonomin för själva IT-driften krävs det en kalkyl för det egna företaget för att få klarhet. Men att man slipper hantera egna servrar bidrar till att molntjänster kan bli kostnadseffektiva rent driftsmässigt, förutom att de bidrar till bättre lönsamhet tack vare mer effektiva processer. Dessutom slipper användarföretag den kanske största utmaningen i dag: att rekrytera kompetent personal för att sköta egen IT-drift.
Ett beslut om att satsa på molntjänster skiljer sig inte från andra affärs- och verksamhetsbeslut. Det krävs kalkyler, samt konsekvens- och riskbedömningar, vilket inkluderar att gå på djupet med data- och cybersäkerhet. Om utvärderingen görs med fokus på de vinster som kan nås vad gäller produktivitet, lönsamhet och tidsplaner framstår molntjänster i en ljus dager.
Valet av molnleverantör skiljer sig inte från valet av andra partner. Hur sköter de processer och bemanning? Har de stabil ekonomi? Har de alla viktiga certifieringar, till exempel de som utfärdas av ISO? Och så vidare.
Kontentan är att det kan bli ödesdigert för byggföretag att sänka takten för digitalisering på grund av bristande kunskap och missförstånd om molntjänster. Frågan att ställa sig är om man kan dra nytta av digitala lösningar genom att bygga den nödvändiga IT-infrastrukturen i egen regi, eller om det är en mer rationell lösning att använda molntjänster.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.