I samarbete med arkitektkontoret Hermansson Hiller Lundberg ska Engelbrekt Utveckling bygga nya bostäder i Vallastaden som både kan demonteras och förflyttas.
Byggnaderna planeras utifrån tanken om att göra minsta möjliga avtryck. I ett längre perspektiv kan platsen förändras, och byggnaderna själva demonteras och flyttas eller återbrukas.
– Byggandet står för en alltför stor del av vårt koldioxidavtryck. Med det här projektet vill vi se vad som är möjligt och utmana gränserna sett till husens miljö och klimatpåverkan. Vi behöver ta vårt ansvar och sätta en ny standard kring vad vi kan uppnå, och använda den kunskapen i våra framtida byggnationer, säger John Hunter COO, Engelbrekt Utveckling.
Ytterväggen består av organiska material, alla med hög grad av demonterbarhet och återvinning eller återbruk – från fasaden av återvunnen plast och stommen av trä, till isoleringen av cellulosabaserad ekofiber.
– Hållbarhet handlar om att tänka långsiktigt. De här byggnaderna gör ett lätt avtryck, och någon gång långt fram i tiden kan husen plockas isär i sina beståndsdelar och återvinnas, säger Andreas Hermansson, Hermansson Hiller Lundberg.
Sedumtaket binder regnvatten och solcellspaneler låter husen producera sin egen energi. Det kommer också installeras batterier med möjlighet att lagra energin och användas efter behov.