De tar vara på restaurangluftens energi

Nils Lekeberg och Jesper Wirén. Foto: Enjay

De tar vara på restaurangluftens energi

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Jesper Wirén och Nils Lekeberg har löst restaurangägarnas eviga energifråga. Med deras uppfinning Lepido utvinns energi ur storkökens ventilationsluft som annars skulle ha gått till spillo.

Att återvinna värmen ur ventilationsluften sparar stora mängder energi och är i dag standard i de flesta nya byggnader. Men hittills har den befintliga tekniken bara kunnat återvinna energi där frånluften är ren, som i kontorsbyggnader och bostadshus. Smutsig frånluft från till exempel restauranger har varit svårt och kostsamt på grund av stora mängder fett och sot som skadar ventilationssystemet och kräver regelbundet underhåll.

– De två stora industrierna, energiåtervinning och filtrering, har försökt hjälpas åt för att kunna lösa det. Men jag tror att det inte finns en vana vid ordentligt nedsmutsad luften bland aktörer inom energiåtervinning, säger Jesper Wirén.

Han är vd och en av grundarna till miljöteknikföretaget Enjay. För ungefär sju år sedan bildade han bolaget tillsammans med vännen och kollegan Nils Lekeberg. De drev tidigare ett företag under många år som tog fram lösningar för luftfiltreringar baserade på UV-teknik. Bolaget hade kunder i restaurangbranschen över hela världen, och vart de än kom möttes de av samma fråga. Fanns det inte ett sätt att återvinna den uppvärmda luften från köken, istället för att bara släppa ut den, och om bolagets utrustning kunde skydda traditionella värmeväxlare. Gång på gång tvingades de svara nej medan frustrationen växte sig starkare hos både Jesper och Nils. Tills de en dag bestämde sig för att de hade sagt nej för sista gången.

Aha-upplevelsen

Tillsammans med teknikspecialister arbetade Jesper och Nils intensivt med att få fram det mest effektiva filtret. De byggde en testrigg i en gammal skolbyggnad och i månader provade de hundratals olika idéer. En av dem gick ut på att frysa spolarna och använda kondensens egenskaper för att fånga upp partiklarna. Nästa morgon hade vare sig fett eller sot fastnat.

– Det visade sig istället vara det sämsta filtret i världen, säger Jesper och skrattar. Det kändes som ett gigantiskt misslyckande och vi blev ganska nedslagna.

Men det var strax därpå som det stora aha-ögonblicket infann sig. Istället för att försöka utveckla ett filter som eliminerade fett och sot insåg de att lösningen låg i ett återvinningsbatteri, utan behov av skydd och som klarade extrema miljöer.

Enjays innovation Lepido består av tre delar: ett återvinningsbatteri, en värmepump och ett styrsystem för att styra driften. Det speciella med återvinningsbatteriet är rörens geometriska utformning. Inuti batteriet finns hundratals parallella rör. Enjays patenterade design gör det möjligt att få en effektiv återvinning av energin i frånluften som passerar, samtidigt som majoriteten av fettpartiklarna passerar rakt igenom. Ett automatiskt rengöringssystem tar bort de fettpartiklar som ändå fastnar, vilket gör att inget underhåll krävs.

Enjays lösning består bland annat av ett återvinningsbatteri.

Standard på Burger King

När den första prototypen hade utvecklats valdes Burger King som ett första case. I snabbmatsrestaurangens ventilationssystem samlas stora mängder fett och sot som förstör allt i sin väg inom bara några veckor. Sex veckor efter att Lepido hade installerats fungerade systemet fläckfritt, likaså efter sex månader.

– Fem år senare fungerar den fortfarande effektivt och levererar energi, utan att någon har gjort rent den, säger Jesper Wirén.
Sedan 2020 är systemet numera standard på alla nya Burger King-restauranger som byggs i Skandinavien. Förutom restauranger arbetar Enjay även mot stora hotellkedjor, fastighetsägare och konsulter.

Stor potential

Systemet ger en effekt på mellan 17 och 106 kWh vilket minskar de årliga utsläppen med cirka 34 ton CO₂ på restauranger som implementerat lösningen. Den återvunna energin kan användas till uppvärmning och kylning i ventilationssystemet, till förvärmt kranvatten, golvvärme och uppvärmning eller kylning av simbassänger. Energi som tas tillvara och stora summor pengar som restauranger sparar in. Ekonomin är en avgörande faktor för att driva på omställningen till mer energieffektiva fastigheter, menar Jesper Wirén.

– Restaurangbranschen som vi arbetar med är otroligt sårbar och för många aktörer handlar det om att överleva dag för dag. Ska de göra en stor investering för att spara energi kommer det med andra ord inte alltid kunna prioriteras.

Enjay har själva tagit fram olika finansieringslösningar för att investeringen ska bli av. Jesper Wirén tror att en ekonomisk modell där subventionering direkt till kunder skulle kunna driva på fler satsningar.

Möjligheterna till att spara stora mängder energi sträcker sig också långt utanför restaurangbranschen, menar Jesper Wirén.

– Tittar man på energiåtervinning i fastigheter domineras det än så länge av kontor och bostäder. Det är ett gigantiskt segment där det redan finns mycket att göra. Men faktum är att vi missar de branscher där det verkligen skulle göra skillnad som till exempel tvätterier, livsmedelsproduktion och cementtillverkning.

En evangelistvärld

Jesper Wiréns och Nils Lekebergs tekniska genombrott har lett till en expansion av bolaget och flerfaldiga priser. Bara under 2020 har bolaget tagit emot sex olika klimatutmärkelser, däribland Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbarhet, E-prize, Startup 4 Climate och vann första pris i den tyska energi och klimattävlingen DENEFF PERPETUUM ENERGIEEFFIZIENZPREIS.
Men Enjays lösning har ännu inte nått riktigt fram till alla.

– Vi lever lite i av en evangelistvärld. De som har sett systemet är övertygade men det finns fortfarande en etablerad sanning om att det inte går. Men om vi hade lyssnat på de som tvivlar hade vi varit kvar i samma sits idag och behövt säga nej till möjligheten att kunna ta vara på all den här energin, avslutar Jesper Wirén.

Sponsrat innehåll från Swisspearl
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.