ANNONS
Snabbmatskedja ska återvinna energi ur ventilationssystem

Snabbmatskedja ska återvinna energi ur ventilationssystem

annons
ANNONS

Alla nya Burger King-restauranger kommer att använda sig av en ny teknik från det svenska cleantech-företaget Enjay för att återvinna energi ur ventilationssystem.

Fett och sot i ventilationen har gjort det både svårt och olönsamt att återanvända energin som genereras i restaurangkök. Malmöbaserade bolaget Enjay har utvecklat Lepido, ett system som består av en underhållsfri energiåtervinningsenhet för särskilt utmanande miljöer, såsom restaurangkök. Återvinningsbatteriet i enheten är uppbyggt av slingor, en lösning som skapar en aerodynamik och gör att fett och sotpartiklar följer med luftflödet utan att fastna på metallytorna. Självrengöringen baseras på en periodiserad nedfrysning som får de få fettpartiklar som fastnat att tappa sin vidhäftningsförmåga och glida av slingorna för att sedan ledas till ordinarie fettavskiljare.

Halvera energiåtgång för uppvärmning

Med hjälp av enheten går det att återvinna energin som genereras, trots de höga halterna av fett och sot. Den återvunna energin kan användas till värme eller kyla i ventilation, varmvatten eller i element. Den genomsnittliga effekten per Burger King-restaurang uppgår till cirka 20kW, vilket innebär att energiåtgången för uppvärmning av restaurangen halveras, uppger Burger King i ett pressmeddelande.

– Att vår energiåtervinningsenhet fungerar utmärkt på Burger King, som grillar sin mat över eld, visar på att Lepido kommer kunna användas i ventilationssystem på alla typer av restauranger, säger Jesper Wirén, Enjay:s vd och grundare.

ANNONS
Annons
Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.