De satsar på modulära vindkraftstorn i trä

De satsar på modulära vindkraftstorn i trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Varberg Energi avser köpa Modvions första torn i kommersiell skala, ett 150 m högt vindkraftverk med ett 110 m högt, modulärt torn i laminerat trä.

– Varberg Energi har varit pionjärer inom såväl vindkraft som solkraft. Hållbarhet och nytänkande är viktigt för oss, självklart vill vi bidra till marknadsdemonstrationen av Modvions modulära torn i förnyelsebart laminerat trä. Modvions torn möjliggör byggandet av kostnadseffektiva höga vindkraftverk – en nyckel för ett koldioxidneutralt energisystem, säger Björn Sjöström, VD för Varberg Energi AB.

– Stål och betong är bra material på rätt plats, men laminerat trä ger våra torn samma styrka men lägre vikt. Modulära Modviontorn möjliggör logistiken för betydligt högre vindkraftverk och materialet lagrar koldioxid nog för att göra vindkraft klimatpositivt från start. Vi är stolta över samarbetet med Varberg Energi som många gånger tidigare visat ledarskap mot framtidens energisystem, säger Otto Lundman, VD för Modvion AB

Företagen inledde samarbetet under sommaren 2019 och vindkraftverket beräknas resas tidigast 2021. Modvion har också ingått ett samarbete med vindkraftsbolaget Rabbalshede Kraft som har tecknat en avsiktsförklaring om 10 modulära trätorn från Modvion i en kommande vindkraftspark i Fägremo, Töreboda kommun.

– I Fägremoparken har vi ansökt om att bygga verk med 240 m totalhöjd. Genom att använda modulära Modviontorn i trä undviker vi logistikhinder, reducerar vikt och närmar oss helt koldioxidneutral vindkraftsel. Det är också väldigt roligt att tillverkningen kan ske så nära parken, i Töreboda, vilket skänker ytterligare mervärden till projektet säger Peter Wesslau, VD på Rabbalshede Kraft AB.

Enklare transport

Modvions lösning ligger i en patenterad teknologi där tornet byggs av modulära träelement. Limträkonstruktionen gör att vikten och produktionskonstnaden kan hållas nere. Träelementen fungerar som mindre delar i en byggsats som monteras till cylindrar på plats. Tornen blir alltså betydligt enklare att transportera. Förutom att sänka kostnaden för vindkraftsenergi så gör tornens kolinlagring även energiproduktionen koldioxidneutral från start. Tidigare i år säkrade bolaget, som är en del av Chalmers Ventures scaleprogram, en runda som ger ett kapital på 5,4 mkr.

Foto: Modvion

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.