De fick årets solenergipris

De fick årets solenergipris

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Svensk Solenergis pris för Årets anläggning 2017 gick till Ystad Energi för solvärme på Ystad Arena. Einar Mattsson och SPP Pension och Försäkring AB fick ta emot hedersomnämnanden för sina anläggningar.

Prisutdelningen skedde i samband med Svensk Solenergis årsmöte som hölls den 25 april i Westmanska palatset i Stockholm.

Årets solenergianläggning 2017 gick till Ystad Energi som anslutit en solvärmeanläggning i sitt fjärrvärmesystem med motiveringen:

“Precis som solcellsanläggningar ansluts till vårt elnät går det att ansluta en solvärmeanläggning till ett fjärrvärmesystem. Lösningen har utvecklats och genererad solvärme kan användas såväl för att förbättra en fjärrvärmeansluten byggnads energiprestanda som för att säljas till andra fjärrvärmekunder. Anläggningen på Ystad Arena, som uppförts utan ekonomiskt stöd, är ett utmärkt exempel på hur solvärme kan användas i fjärrvärmesystem – nationellt och internationellt.”

Hedersomnämnaden Årets anläggning 2017

Einar Mattsson_solceller

Kvarteret Taklampan i Björkhagen i Stockholm Foto: Solkompaniet

Einar Mattson för Kvarteret Taklampan

“Kvarteret Taklampan visar på en intressant utveckling för framtidens flerbostadshus. Utformningen av de nya flerbostadshusen projekterade för Miljöbyggnad Guld genomsyras av ett miljötänk i stort som smått. Genom att inkludera användning av solceller tidigt i planerings- och byggprocessen har man skapat en estetiskt tilltalande lösning med standardmoduler. Resultatet är ett enhetligt och kostnadseffektivt sätt att applicera solceller på nya flerbostadshus.”

SPP Storebrand Fast Vasagatan

Vasagatan 1 i Stockholm Foto: Solkompaniet

 SPP Pension och Försäkring AB för Vasagatan 1

“Många tak används egentligen inte till någonting annat än att skydda byggnaden, men på nya byggnader kan det finnas ytterligare krav. Gröna tak kan exempelvis ge poäng i certifieringar samtidigt som takmonterade solceller ger fördelar för energiprestanda – båda funktionerna behövs i den framtida hållbara staden. Taket på Vasagatan 1, med solceller monterade på ett grönt tak, är ett utmärkt exempel på att dessa krav inte behöver vara motstridiga.”

Sponsrat innehåll från Paroc
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.