Dalarna får landets första högskoleutbildning i Gestaltad livsmiljö

Helena von Bergen Foto Region Dalarna

Dalarna får landets första högskoleutbildning i Gestaltad livsmiljö

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bild och form i Region Dalarna, Dalarnas Arkitekturråd och Högskolan Dalarna samarbetar i uppstarten av Sveriges första högskolekurs i Gestaltad Livsmiljö.

Den 23 juni tog Högskolan Dalarna beslut om att starta upp kursen som startar i augusti. Kursen ska ge en beskrivning av den aktuella nationella arkitektur-, form- och designpolitiken Gestaltad livsmiljö och dess förankring i globala och nationella hållbarhetsmål och strategier. Tanken är också att utbildningen ska ge möjlighet till att översätta detta till regionala och lokala strategier med utgångspunkt i behov och ramar för människa och miljö.

– Arbetsgivare har nu en unik chans att bidra till samhällsutvecklingen genom att låta personer i sin organisation ta kursen på arbetstid som kompetenshöjande insats, säger Helena von Bergen, verksamhetsutvecklare Bild och Form Region Dalarna och representant i styrgruppen i Dalarnas Arkitekturråd.

Annons

Några av föreläsarna är Sverker Sörlin, svensk idéhistoriker, professor i miljöhistoria, Kjell Forshed arkitekt, Katinka Schartau arkitekt och lektor fysisk planering, och Marius Fiskevold associate professor fakultet för landskap och samhälle.

– Det här blir en intressant kurs med ett rikt innehåll, en kurs som ger studenterna en bred insikt i hur gestaltning, analys och förvaltning berikar förståelsen för våra miljöer. Kursen ger möjligheter för att samarbeta över sektor- och yrkesdiscipliner vilket kan leda till att värdefulla insikter om hur kvaliteter i våra omgivningar kan utvecklas och förvaltas, säger Tina Wik, professor arkitektur och kursansvarig.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.