Dags för inflytt i Lunds nya landmärke

Dags för inflytt i Lunds nya landmärke

Under flera år har arbetet pågått med att skapa Axis nya huvudkontor och nu är det snart dags för inflyttning. Huvudkontoret består av ett kontorskvarter utformat av FOJAB Arkitekter.

Axis nya huvudkontor i Lund blir företagets ansikte utåt och består av en sammanhängande byggnad som är uppdelad i flera byggnadskroppar i varierande höjd. Huvudentrén är placerad i kvarterets hörn som vänder sig mot Ideonområdet och innanför öppnar sig ett stort, ljust gemensamt entrétorg. Högst upp finns en skylounge och en takterrass med 360 graders utsikt.

– Vi har velat skapa en profilbyggnad för Axis med identitet och stark karaktär, som samtidigt bidrar till stadens mångfald och den sociala hållbarheten, säger Andreas Blomberg, ansvarig arkitekt hos FOJAB.

Fasaden består av en tung naturstensklädd bas med lätta glasfasader med vita, vinklade lameller ovanpå. Material som kalksten och trä har valts till interiören för att ge en varm och ombonad känsla. Kontorsytorna är skräddarsydda efter Axis behov med traditionella cellkontor och öppna kontorslandskap. Kvarteret ingår i stadsbyggnadskontorets målsättning att omvandla Ideonområdet i Lund, till en stad med tydliga kvarter och soliga mötesplatser för alla som arbetar, forskar eller besöker Ideon. Byggnaderna omfattar 41 900 kvm (bruttoarea) och rymmer 1 300 arbetsplatser och ska certifieras enligt BREEAM. Projektet startade 2013 med beräknad inflyttning 2019.

Illustration: FOJAB

Annons
Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment