Citylabdagen satte fokus på hållbar stadsutveckling

Citylabdagen satte fokus på hållbar stadsutveckling

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Den 26 september anordnades för första gången Citylabdagen, en hel dag tillägnad Citylab, det första svenska certifieringssystemet för hållbara stadsdelar. Agenda 2030, social hållbarhet i samhällsplanering och erfarenheter från Ciylab-certifieringar stod på agendan.

Veronica Strömbrink, projektledare för nätverk och event, på Sweden Green Building Council som arrangerade konferensen. Vilka frågeställningar togs upp under dagen?

 Citylabdagens program tacklade ämnet Hållbar Stadsutveckling från de Globala perspektivet av Agenda 2030 och mål 11 (Hållbara städer) till enskilda stadsutvecklingsprojekt med erfarenheter av att jobba med Citylab. Patrik Faming, Boverket. Ordförande i Nordiska ministerrådets arbetsgrupp för hållbara städer och uppdragsledare inom Boverkets utökade arkitekturuppdrag pratade om hur vi kan nå mål 11 som handlar om
hållbara städer och samhällen. Förmiddagen fokuserade även på Hållbar stadsutveckling ur ett samhällsekonomiskt och socialt hållbart perspektivdär bland annat Mia Häggström, Fabege, och Maria Pleiborn från WSP deltog. Denna session avslutades med en väldigt intressant paneldiskussion där de olika talarna diskuterade utmaningar inom hållbar stadsutveckling från sin egna perspektiv. Eftermiddagen präglades av erfarenheter att jobba med Citylab. Det var bland annat en presentation från Masthuggskajen i Göteborg som är det första stadsutvecklingsprojektet någonsin att tilldelas en Citylab-certifiering. Vi hade också ett fullbokat studiebesök till Campus Albano i Stockholm, det andra stadsutvecklingsprojektet att tilldelas en Citylab-certifiering. Deltagarna fick också ta del av erfarenheter från tre projekt som fortfarande är i processen att jobba med Citylab: Västerbro i Lund, Kanalstaden i Österåker och Ellstorp i Malmö. Denna session avslutades med en paneldiskussion där de olika projekten fick diskutera utmaningar, framgångar och vad som händer härnäst i deras projekt.

Hur var engagemanget från deltagarna under dagen? 

Annons

 Citylabdagens nästan 100 deltagare var mycket engagerade och ställde många frågor till samtliga talare. Publiken var nyfiken och ställde mycket frågor om de specifika projekten, vilket visar på att Citylab och hållbar stadsutveckling verkligen är ett högaktuellt ämne.

Det här var första gången konferensen arrangerades. Vad tar ni med er till nästa gång?

 Vi tar med oss att Citylabdagen visar på att Citylab som certifiering och verktygslåda inom Hållbar Stadsutveckling är både efterlängtad och har en stor efterfrågan!

Citylabdagen gick av stapeln på First Hotel Norrtull i Stockholm. Foto: Sweden Green Building Council

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.