Cirkulär ekonomi är en god affär för Ragn-Sells Häradsudden

230831 Ragn-Sells Återvunnen metall den 31 augusti 2023 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson AB

Cirkulär ekonomi är en god affär för Ragn-Sells Häradsudden

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Nu tar avfallsanläggningen Häradsudden utanför Norrköping nästa stora kliv i sin utveckling. Det nya tillståndet öppnar för en fyrdubbling av verksamheten samt nya behandlingstekniker.

– Cirkulär ekonomi och goda affärer går hand i hand, säger Erik Gustafsson, anläggningschef Ragn-Sells Häradsudden.

Häradsudden är ett gott exempel på just det. Sedan 2015 – då Ragn-Sells tog över anläggningen – har avfallsanläggningen utökat antalet medarbetare från fem till 35 personer. Under samma tid har en rad nyinvesteringar skett för att öka graden av återvinning. Exempelvis drivs hela anläggningen, med undantag för toppar, av egenproducerad el från deponigas.

Återvinner flygaska

När den dieseldrivna siktlinan ersattes med eldrift för några år sedan sparade man in cirka 50 000 liter diesel årligen samt minskade koldioxidutsläppen med runt 150 ton. Och numera tar Häradsudden årligen mot 120 000 ton flygaska där icke magnetiska metaller som koppar, mässing, rostfritt och aluminium utvinns. Utvecklingsprojekt avseende sortering till fler metallfraktioner pågår. Som sagt, cirkulär ekonomi är en god affär.

– Vi har en sund ekonomi och största delen av vinsten återinvesteras i att utveckla verksamheten, fortsätter Erik Gustafsson.

Tuff miljö

Med ökad verksamhet kommer också ett ökat behov av effektiva och lönsamma maskiner. På Häradsudden finns, med några få undantag, enbart Volvo.

– Totalt har vi elva Volvo-maskiner, varav sju är hjullastare. Samtliga har serviceavtal med Swecon. Det är en extra trygghet för oss, för verksamheten tål inte plötsliga stillestånd, säger Emil Eriksson, produktionstekniker på Häradsudden.

Samtliga maskiner har utrustats av Swecon för att klara den tuffa miljön och det krävande arbetet, bland annat med övertrycksaggregat i hytten, brandsläckningsutrustning samt högtippande skopa med våg och lång bom på hjullastarna.

Annons

Med det nya tillståndet, som klubbades av Miljödomstolen i höstas, får Häradsudden öka avfallshanteringen per år från 250 000 ton till en miljon ton samt investera i nya behandlingstekniker.

Nya tekniker

Det öppnar för en helt en ny verksamhet, deponi för farligt avfall, som stegvis ska byggas ut i den bergtäkt som Skanska bryter.

– Där kommer vi att behöva fler maskiner, till att börja med en grävmaskin och en hjullastare från Volvo. Sedan får vi ser hur det utvecklar sig, säger Emil Eriksson.

Volymökningen bäddar även för nya behandlingstekniker, bland annat termisk behandling av slam från reningsverk för att utvinna fosfor och avskiljning av olja från slam vid rengöring av stora båtar, så kallad oil sludge.

Dessutom ligger Häradsudden i startgroparna för en satsning på solceller. Deponigasen kommer gradvis att minska och då är tanken att solceller ska försörja anläggningen med el.

– Det är projekterat och klart, men inget beslut är fattat än. Investeringen hänger ihop med hur snabbt tillgången på deponigas minskar, säger Erik Gustafsson.

Omfattande verksamhet med många ben

Ragn-Sells är en privatägd koncern som arbetar med avfallshantering. Verksamheten delas upp i tre affärsområden: Recycling, Treatment & Detox och New Value Chains. Bolaget har cirka 2 500 medarbetare och omsatte 2022 drygt 8,5 miljarder kronor.
Häradsudden utanför Norrköping är sedan 1977 en deponi och avfallsanläggning som då ägdes av Norrköpings kommun. Anläggningen ägdes sedan av E.ON.
Den 1 januari 2015 tog Ragn-Sells över verksamheten och avsikten är att utveckla anläggningen med mottagning, behandling och deponering av bland annat förorenade massor samt återvinning och avgiftning av branschspecifikt avfall från industrin.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.