Byggregel av papper minskar klimatavtrycket

Byggregel av papper minskar klimatavtrycket

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Värmländska bolaget Wood Tube har utvecklat en regel av pappersmassa för att bygga lätta och styva konstruktioner. Reglarna ska både vara billigare och ge mindre klimatavtryck än andra alternativ på marknaden.

Wood Tubes grundare Kurt Härdig och Patrik Kämpe var för några år sedan involverade i ett projekt där gipsskivor skulle monteras på pappersreglar med hjälp av tejp. Efter en tids tester lades projektet ner men idén om att använda pappersreglar levde kvar. Tillsammans med maskintillverkare i Tyskland och med papper från BillerudKorsnäs testade man sig fram för att hitta rätt typ av papperssammansättning för att uppnå skruvbarhet.

Lättviktsreglarna av pappersmassa tillverkas med en patenterad teknik där papper lindas och limmas i flera lager.

– Vi använder svenskt papper och ett stärkelsebaserat lim så att hela produkten är en biobaserad råvara, utan onödiga kemikalier, som kan återvinnas som vanlig kartong, säger Tobias Söderbom Olsson, projektledare på Wood Tube.

Annons

En studie gjord vid Karlstads universitet visar även att Wood Tubes regel släpper ut betydligt mindre CO2 än en traditionell plåtregel. Den jämförande LCA-studien, där man utgick ifrån global uppvärmningspotential (GWP), försurning, övergödning och toxicitet, visade att en plåtregel har samma utsläpp av CO2-ekvivalenter som 14 pappersreglar.

Wood Tube genomför tester tillsammans med RISE som prövar akustik, hållfasthet och brand. Detta ska leda till ett typgodkännande som gör att bolaget kan börja bygga med reglarna. Planerna framöver är just att bygga referensprojekt innan de tar sig in i bygghandeln.

– För närvarande outsourcas produktionen men vi arbetar för att etablera en egen produktion i Värmland, i närheten av där vi finns och pappret produceras, säger Tobias Söderbom Olsson.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.