Byggnads vill se särskild riskbedömning för Corona

Johan Lindholm Foto Johan Ekström

Byggnads vill se särskild riskbedömning för Corona

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Många byggarbetsplatser håller fortfarande öppet som vanligt under krisen. Byggnads, som har tagit fram riktlinjer för att förhindra smittspridning på byggarbetsplatserna, vill att särskilda riskbedömningar görs på varje arbetsplats.

Byggnads kräver att varje arbetsplats gör en särskild riskbedömning till följd av Covid-19. Den ska göras av arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud eller det regionala skyddsombudet. Följer inte arbetsgivarna myndigheternas föreskrifter och rekommendationer kan fackförbunden lägga skyddsstopp.

– Byggarbetare har ingen möjlighet att arbeta hemifrån. Därför är det så viktigt att företagen följer de föreskrifter och rekommendationer som finns och gör sitt yttersta för att motverka smittspridning, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Annons

– Ett skyddsstopp är sista utvägen för att skydda våra medlemmar men även samhället i stort. Nu är det upp till bevis för arbetsgivarna att skydda både anställda och samhället.

Enligt Byggnads riktlinjer måste arbetsgivaren säkerställa tillräckliga möjligheter för de anställda att tvätta händerna med tvål och vatten och för att använda handsprit. Alla ska också kunna äta och byta om med avstånd som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, exempelvis genom att möblera om eller äta och byta om i skift. Byggnads vill även att arbetsgivaren sätter upp information om vad som gäller på arbetsplatsen när det gäller åtgärder mot smittspridning som riktar sig till anställda, personal, kunder och andra besökare. Dessa rutiner kan behöva översättas till en rad olika språk beroende på hur det ser ut på arbetsplatsen.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.