ANNONS
Byggmarknadskommission ska stoppa fusket
Catharina Elmsäter Svärd

Byggmarknadskommission ska stoppa fusket

annons
ANNONS

Byggbranschen, som tidigare gått under namnet Sveriges Byggindustrier, tillsätter en Byggmarknadskommission. Syftet är att säkra schyssta arbetsvillkor, en sund konkurrens och långsiktigt utveckla en seriös och hållbar byggmarknad.

Initiativet med Byggmarknadskommissionen bottnar i Byggföretagens vision om att bygga ett Sverige på schyssta grunder, säger Catharina Elmsäter Svärd, VD för Byggföretagen.

– I vår gemensamma strävan om en attraktiv, sund och säker byggbransch kan vi inte acceptera att det finns de som fuskar eller bryter mot lagar och regler.

LÄS MER: Dags för en rättvis byggbransch

De allt längre kedjorna av underentreprenörer gör att kollektivavtal kringgås, menar Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Jag är glad att vi i byggbranschen nu kan samlas kring ett initiativ som förhoppningsvis kan leda till en byggsektor med sund konkurrens och där våra kollektivavtal respekteras

Stefan Attefall blir ordförande

Byggmarknadskommissionen uppdrag blir att kartlägga rådande förhållanden på den svenska byggmarknaden och föreslå åtgärder som främjar en långsiktig utveckling av en sund, hållbar och attraktiv byggbransch. Kommissionen samlar branschens största byggföretag, fackliga organisationer, allmännyttiga och kooperativa företag. Arbetet kommer att pågå i två år.

– Det finns i dag problem med oseriösa företag som inte följer de lagar och regler som gäller på den svenska byggmarknaden. Detta sker på såväl de större bygg- och anläggningsprojekten, som inom byggservicen till enskilda. Samhället drabbas av samhällsekonomiska kostnader i mångmiljardklassen, enskilda individer utnyttjas i form av social och lönemässig dumpning. Byggbranschens legitimitet, attraktivitet och utvecklingsmöjligheter skadas och det omöjliggör en sund och schysst konkurrens i byggsektorn, säger Stefan Attefall, tidigare bostadsminister, som blir ordförande för Byggmarknadskommissionen.

LÄS MER: Osäker arbetsplats – vems är felet?

ANNONS
Annons
Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.