Mark- och miljödomstolen godkänner Cementas ansökan om ett fyraårigt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. -Mark och miljödomstolen har fattat ett nödvändigt beslut.
Råvaruförsörjningen är en del av Sveriges nationella beredskap. Det är svårt att rusta sjukhus, stambanor och skyddsrum utan betong, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd , Byggföretagen
Enligt Byggföretagen behöver tillståndsprocesserna bli mer förutsebara – och på ett bättre sätt än i dag väga in behovet av en tryggad råvaruförsörjning.
-Tillgång på cement är också en förutsättning för att driva på den gröna omställningen i form av utbyggd vindkraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
75 procent av cementproduktionen
Byggföretagens senaste konsekvensanalys uppskattar drygt 160 000 förlorade jobb under 2023 vid ett produktionsstopp i Slite – under förutsättning att viss produktion kan upprätthållas med hjälp av extern sten.
-Bygg- och anläggningsbranschen kommer att följa den fortsatta juridiska processen. Byggföretagens uppgift är att lyfta fram betydelsen av kalkbrytningen i Slite för hela samhällsbygget, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Cementas anläggning i Slite står för omkring 75 procent av cementproduktionen i Sverige.